Annons:

Max Troéndle säger att hans parti inte hade något annat val än att lämna regeringen. Foto: Pressbild

Max Trondlé (MP) om beslutet att lämna regeringen – “Inget annat val”

Magdalena Andersson (S) avgår innan hon officiellt ha tillträtt som statsminister. – Jättetråkigt, säger Max Trondlé (MP) 

Annons:

Det som kallas för superonsdagen fick ett turbulent slut. Efter att regeringen förlorat budgetomröstningen så väljer MP att lämna regeringen. Det  innebär också att Magdalena Andersson (S) inte blir statsminister, i alla fall inte i nuläget. Hon fick tidigare i morse riksdagens godkännande att regera tillsammans med Miljöpartiet. Då MP nu saknas, måste förmodligen en ny statsministeromröstning genomföras. 

– För oss är det omöjligt att stödja en budget som SD har varit med och förhandlat fram. Vi vill inte välkomna in dem i värmen, säger Max Trondlé, kommunpolitiker i Kalmar och ledamot av partistyrelsen. 

En omodern budget

För honom och MP handlar det om principiella skäl att inte regera på en budget som SD varit delaktig i, men det handlar också om sakfrågor. 

– Vi kommer precis från miljötoppmötet i Glasgow, där är alla eniga om att vi måste ta klimatfrågan på allvar. Detta samtidigt som nu bensinskatten kommer att sänkas och skogen inte skyddas längre. Det är en fruktansvärt omodern budget, säger han. 

Hur känns det att petat bort en kvinnlig statsminister?

– Det är jättetråkigt. Hon vill fortsätta påverka Sverige i rätt riktning. Men vi kan inte rakryggat sitta i en regeringen med den budgeten som SD varit med och förhandlat om. 

Hur ser du på den politiska turbulensen?

– Det vore jättebra om inte partier byter block hela tiden. Vi behöver få in fler partier i regeringen. 

Nu kommer det bli en ny vända med sonderingssamtal gällande valet av statsminister. 

– Vi kommer fortsätta att vara en konstruktiv part, säger Max Trondlé.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt