Annons:

  • Dzenita Abaza (S), Liselotte Ross (V), Erik Ciardi (C) och Johan Persson (S) hade gemensam upptäckt under lördagskvällen. Foto: Anders Blank

62 procent av Kalmarväljarna vill inte rösta på partier som stöds av SD

Socialdemokraterna har beställt undersökning om hur stor andel av Kalmarborna som vill rösta på ett parti som vill regera med stöd av SD. Det är bara 23 procent.

Annons:

SD:s frontman Jonathan Sager gick för en tid sedan ut och berättade att partiet kommer att stödja Moderaternas Hanne Lindqvist som ordförande i kommunstyrelsen. I ett pressmeddelande framkom också att SD inte kommer kräva någon gentjänst. Dagens Kalmar avslöjade att detta hade föregåtts av flera samtal mellan M och SD. Frågan är otroligt känslig, i synnerhet efter att Liberalernas tidigare gruppledare Carl-Henrik Sölvinger avgick när Liberalerna på nationell nivå bestämde sig för ett närmande av SD. 

Socialdemokraterna har tillsammans med Centern och Vänsterpartiet en gemensam valupptakt med fest och musik hemma hos Johan Persson (S). Någon timme innan festligheterna presenterar S en opinionsundersökning som Novus gjort där frågan är: 

Om ett parti berättade att de vill regera efter höstens val även om de är beroende av stöd av SD, hur skulle det påverka din benägenhet att rösta på ett sådant parti?

Det visade sig att 62 procent skulle vara mindre benägen att rösta på ett parti som stöds av SD. Och 23 procent som var mer benägna. 

Inte förvånad

– Vi är inte förvånade, säger Johan Persson. Det är det här vi möter bland väljare. Även de som inte som inte tycker om oss. Jag har mött människor som inte planerade att rösta på S men nu när SD kommer att stödja Kalmaralliansen har de ändrat sig. 

Om man bryter ner siffrorna på partinivå så skiljer det en del. Det är 94 procent av de som är anhängare av MP som inte kan tänka sig att rösta på partier som stöds av SD. Samma siffra för Vänsterpartiet är 90 procent. 

– Det är ett kvitto på att vi har gjort rätt och varit tydliga med vår inställning till SD. Vi har ett vinnande koncept och har inte behövt anpassa vår politik. 

Det är 93 procent av de som röstar C som inte kan tänka sig ett parti med stöd av SD. 

– Det här är odiskutabelt var vi ligger, säger han.

 

Fakta

Fakta: Novusundersökningen

Metod: Telefon

Antal intervjuer: 500

Svarsfrekvens: 47 procent

Novus analys/kommentar: Det finns inget som tyder på att bortfallet skulle snedvrida resultatet, utan undersökningen är åsiktsmässig representativ för den grupp som undersöktes i Kalmar kommun. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt