Annons:

SD vill veta varför Kalmar kommun sponsrar Pride

Jonathan Sager gruppledare (SD). Foto: Anders Blank

SD vill veta varför Kalmar kommun sponsrar Pride

Mitt under pridedagarna så kritiserar SD kommunens sponsring av eventet. “Varför lägger kommunen pengar till en organisation som exkluderar personer?”

Annons:

Just nu pågår Southeast Pride. Det är i stort sett dagliga aktiviteter med HBTQIA-tema. Det finns en stor partipolitisk enighet runt den här frågan, men alla är inte med. Sverigedemokraterna är kritiska till att Kalmar kommun och deras bolag skänker pengar till eventet. Det är inte första gången som SD i Kalmar profilerar sig i frågan. Gruppledaren Jonathan Sager (SD) fick intresse i riksmedia sedan har kraftigt kritiserat Kalmar stadsbibliotek för att bjuda Drag Story Hour, där dragartister läste sagor för barn. 

Nu är det istället den pågående Prideveckan som irriterat SD, eller snarare att Kalmar kommun står bakom eventet. 

I en interpellation ställd till Lasse Johansson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden så undrar Jonathan Sager varför man valt att sponsra Pride. 

Lång tradition av exkludering

Han menar att organisationen bakom har en lång tradition av politiskt motiverad exkludering och som än idag inte inkluderar människor på grund av deras politiska tillhörighet. Att kommunen måste vara noga med att se till att de man sponsrar ska dela deras värdegrund. 

– Många sverigedemokrater har blivit exkluderade. Fått höra att de är homofober och inte fått delta i Pride. En kvinna gick i Kalmar under pandemin och fick höra skällsord. Att hon var rasist och homofob, säger Jonathan Sager.  

Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) blev kritiserad när han menade att Pride legitimerade pedofili under sommaren. Och det har varit flera uttalande från SD-ledamöter som kritiserats. 

Är SD homofober?

– Vi har en tydlig hållning att man får ha sin sexuell identitet och tillhörighet. Alla är exakt lika värde. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt