Annons:

Beslutet om Ossians damm i Påryd överklagas

Christopher Dywik kämpar för Ossians damm. Foto: Privat

Beslutet om Ossians damm i Påryd överklagas

Länsstyrelsen har beslutat att Ossians damm ska rivas. Men nu har servicenämnden beslutat att överklaga beslutet. – Välkommet, säger Christopher Dywik.

Annons:

 Det var under torsdagens möte med servicenämnden som ärendet var uppe. Länsstyrelsen har beslutat om ett föreläggande att dammen ska rivas. Det har rört upp känslorna. Nu kommer servicenämnden att överklaga beslutet. 

 Det är ett oerhört glädjande besked, framförallt för Pårydsborna som gått man ur huse för bevarandet av sin älskade damm. Min ingång har hela tiden varit att Ossians damm måste bevaras, även om det innebär att ett omlöp med fisktrappa måste byggas, säger Christopher Dywik (KD) som länge varit engagerad i frågan. 

Kan släppa ut gifter

Han tror att det handlar om en  övertolkning och överimplementering av EU:s Vattendirektiv vars snäva tolkningar av direktivets intentioner leder att många länsstyrelser beslutar rivning av många dammar, för att återställa vattendragen till något som inte funnits sedan länge. 

 – En rivning skulle inte bara riskera att släppa lös gifter som idag finns i dammens bottensediment och skada dammens flora och fauna. Det skulle också förstöra en älskad kulturmiljö som påminner oss om hur tidigare generationer tämjde åns kraft och under generationer formade och vårdade det till vad det är idag: Skyltfönstret och sinnebilden för Påryd.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt