Frågan väcktes strax före valet 2022. Kommunstyrelsen ordförande bjöd in till pressträff vid Kalmar Öland Airport där dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog och välkomnade förslaget. Sedan dess har Sverige gått med i Nato och har på kort tid mer än dubblerat sina försvarsutgifter, nu uppgår de till 2,4 procent av BNP. I Kalmar bildade man också en bred politisk ledningsgrupp som bara skulle arbeta med att locka försvaret till Kalmar. Tanken var att utnyttja att flygplatsen en gång hade en flygflottilj.
Nu vill KD plocka upp det initiativet och driva på utvecklingen. Hon menar att Kalmar har ett strategiskt läge och att den här delen av Sverige är oskyddat. Att det tar bara tre minuter för en Iskanderobot från ryska Kaliningrad att ta sig till Kalmar.
Av strategiska skäl, är inte Gotland ett bättre förslag för luftvärn?
– Det gäller att plocka lågt hängande frukter. På flygplatsen i Kalmar är det mesta klart och man skulle kunna få plats med mycket redan på ett års tid. Sedan kanske inte ett helt regemente finns på plats då, men mycket finns redan här, säger hon.
Under tisdagen var hon på plats med gruppledaren Christopher Dywik på flygplatsen för att träffa Alf Jönson som sitter i Kalmar kommuns Advisory board, som bara sysslar med etableringen.
– Kalmar är en expansiv stad, med tillgång till både bostäder och jobb. Många av de här militärerna som kan tänkas flytta hit har ofta familj. Om man jämför med exempelvis Gotland så finns det stor bostadsbrist, säger Christopher Dywik som sitter i ledningsgruppen för etableringen.
Vi klagar ofta på infrastrukturen i regionen. Även Nato har haft synpunkter på väl fungerande vägar och järnvägar?
– Det finns en del flaskhalsar, men vi har en kust till kustjärnväg och E22 här. Så utgångsläget är bra, säger Brunegård.
Hon har nu använt den allmänna motionstiden i riksdagen för att lämna in sitt förslag. Svar på motionen förväntas komma under vårterminen.