Marie Nicholson (M) menar att regeringens budget är positiv för Kalmar län.
Foto: Pressbild
Under tisdagsmorgonen var det dags för finansminister Elisabeth Svantesson (M) att presentera 2025 års vårbudget. Den innehåller nya satsningar på 11,5 miljarder kronor.
– Det är ovanligt mycket, och för att "stötta och skydda" den svenska ekonomin, säger finansministern på en pressträff.
Att Sverige har starka statsfinanser och låg statsskuld är positivt när vi befinner oss i ett handelskrig, menar hon.
– Medan andra länder har ränteutgifter som första, andra eller tredje post i budgeten ligger den betydligt längre ned i Sverige.
Den överlägset största satsningen i vårbudgeten, som är en del av ett "konjunkturpaket", är satsningar på ROT-avdrag för 4,5 miljarder kronor. Syftet med det är att öka efterfrågan i byggbranschen.
Andra satsningar av större belopp är en halv miljard till Kriminalvården, lika mycket till psykiatrisk vård och vägunderhåll. Över 400 miljoner satsas på Yrkeshögskolan och 357 miljoner på att motverka ungdomars brott. 300 miljoner satsas på att öka säkerheten i landets skolor. Regeringen vill även låna 300 miljarder till försvaret.
"Rätt och bra prioriteringar"
Marie Nicholson (M), riksdagsledamot från Kalmar län, menar att budgeten är goda nyheter för hennes hemlän. Hon menar att fokus i vårbudgeten ligger på konjunkturen, hushållens ekonomi och tryggheten.
– För exportstarka Kalmar län är det en orolig tid men tack vare en stabil ekonomisk grund står Sverige stadigt och regeringen fortsätter satsa. Vårbudgeten innehåller satsningar på det som företagen i Kalmar län efterfrågar mest – kompetensförsörjning och infrastruktur. Men fokus ligger också på trygghet och studiero i skolan samt att förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet. Det är rätt och bra prioriteringar, säger Marie Nicholson (M) i ett pressmeddelande.
I faktarutan nedan kan ni se de satsningar som Nicholson menar särskilt gynnar länet. Regionrådet Malin Sjölander (M) är också positiv till innehållet i budgeten.
– I Kalmar län är köerna till barn- och ungdomspsykiatrin fortsatt långa och varje krona som läggs på att hjälpa våra barn och unga som mår dåligt tidigare minskar inte bara det personliga lidandet, utan ger dem en bättre start i livet och rätten att lyckas som vuxna. Det här är satsningar som gör skillnad på riktigt, säger hon.
Oppositionen mycket kritisk
Oppositionen är förstås av en helt annan åsikt. Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, saknar höjt barnbidrag som en av insatserna.
– Jag kan konstatera att det här är en budget utan krisinsikt. Den här budgeten kommer inte ge vanligt folk mer pengar i plånboken, den kommer inte stärka vår motståndskraft, den kommer inte vända konjunkturen. Konstanta felprioriteringar och regeringens tillbakalutade hållning gör att Sverige fortsätter gå i fel riktning, säger han på en pressträff.
Centerpartiets motsvarighet, Martin Ådahl, menar att regeringen närmast är handlingsförlamad och Miljöpartiets dito Janine Alm Eriksson kallar det för en tondöv budget. Hon menar att budgeten prioriterar bort välfärden, hushållen, företagen och klimatet.