När Assad-regimen till slut föll efter mer än 50 år vid makten, fylldes många syrier i Sverige av både hopp och osäkerhet. Diktatorn Bashar al-Assad och hans far Hafez hade länge styrt Syrien med järnhand, och för exilsyrier runt om i världen var förändringen efterlängtad. Samtidigt finns en djup oro kring vad som nu väntar.
Osama Khateb, 30, kom till Sverige för fem år sedan och arbetar idag som tandläkare i Kalmar. Han följer utvecklingen i Syrien noga och beskriver de blandade känslorna som många syrier bär på.
- Nu känns det som att vi har ett land att åka till igen. Nu har vi hopp om att framtiden i Syrien blir ljusare, säger Osama Khateb. Men han är också försiktig i sin optimism.
- Vi vet dock inte vilka som tar över makten, och vi har ännu inte sett några tydliga signaler på att Syrien kommer att bli en demokrati, säger han.
Framtiden för syriska flyktingar i Sverige
Samtidigt som situationen i Syrien förändras, står många syriska flyktingar i Sverige inför en osäker framtid. Många av dem har tillfälliga uppehållstillstånd och oroar sig nu för vad den svenska regeringen kommer att besluta.
- Det är många som undrar om de kommer att tvingas tillbaka. Regeringen har ännu inte uttalat sig tydligt om vad som händer nu, och den tystnaden skapar stor oro, berättar Osama Khateb.
Mellan 2014 och 2018 var Syrien det vanligaste födelselandet bland invandrare i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Under flyktingkrisen 2015 ansökte över 160 000 personer om asyl i Sverige, varav en stor andel kom från Syrien. Enligt Migrationsverkets statistik uppgick antalet asylsökande under 2024 till 9 650 personer, varav 977 hade syriskt medborgarskap.
Utmaningar i återuppbyggnaden av Syrien
Många syriska flyktingar vill en dag återvända till sitt hemland, men de ser också de enorma utmaningarna som väntar. Man står inför en väldigt utmanande period. Å ena sidan är de flesta glada för Syriens framtid, å andra sidan vet man att landet inte kommer att återhämta sig snabbt. Kriget varade i 14 år, och just nu fungerar nästan ingenting – inte infrastrukturen, inte ekonomin, inte säkerheten eller arbetsmarknaden berättar Osama. Han menar att Sverige har ett ansvar att hantera flyktingfrågan på ett humant sätt.
- Det är absolut inte Sveriges ansvar att se till att Syrien blir ett fungerande land. Men samtidigt är det omänskligt att tvinga barnfamiljer att flytta till en plats där inget fungerar.
För egen del ser Osama ingen snabb återvändo. Jag har bott i Sverige i fem år, jag har skaffat vänner, ett jobb och ett liv här. Jag älskar Sverige. Jag vill inte tillbaka just nu, för de skäl som tvingade mig att lämna – bristen på individens frihet – finns fortfarande kvar, säger han.
Trots osäkerheten är en sak säker: Syriens framtid är oviss, och för de syrier som nu lever i exil innebär varje politisk förändring både nytt hopp och nya farhågor.