Annons:

Så ska Kalmar FF nå allsvenskan – Koskela:

Toni Koskela, ny tränare för Kalmar FF. Foto: Bildbyrån

Så ska Kalmar FF nå allsvenskan – Koskela: "Det här är nycklarna"

Han vill ha in en anfallare till innan säsongen drar igång, men tror att flera offensiva spelare i Kalmar FF kan göra mellan sju och tio mål i Superettan i år.

Annons:

Toni Koskela, 42, menar också att en dos arrogans är nödvändig i uppgiften att lyfta föreningen tillbaka till allsvenskan.

- Sen får vi bevisa det på planen, säger den nye KFF-tränaren.

Som i en lång intervju med Dagens Kalmar även pratar om stora pengar han kunde tjänat i andra länder, en flexibel spelidé med flera bärande centrala mittfältare - och vilken junior som blir svår att peta i premiären mot Sandviken den 29 mars.

 

Han ska vara en riktig ledare, tydlig och omedelbar i relation med sina spelare.

Omtyckt och respekterad, men också direkt och inte alltid bekväm.

Det är vad jag hört om Toni Koskelas tränarstil av flera spelare i Kalmar FF, och även av ledare runt omkring laget. Proffsig och förberedd, men med glimten i ögat.

När vi talas vid över telefonen så är det också med den bilden jag går in i intervjun och efter sådär trettio minuter kan jag lägga till avslappnad, ärlig och skönt pratig till beskrivningen av finländaren.

Och allt går på engelska.

- Jag förstår nog svenska, om det inte är en riktigt besvärlig skånska, men det går snabbare på engelska. Jag fungerar långsammare på svenska, säger Koskela med ett skratt.

Okej, hur skiljer sig Kalmar FF från framför allt finska storklubben HJK Helsingfors, som du tränade framgångsrikt tidigare? 

- Det börjar ju med staden, Helsingfors är en stor stad och Kalmar är en liten stad. Det är en stor skillnad. Sen är HJK en stor klubb i alla avseenden, en klubb som vunnit mycket och alltid har förväntningar på sig att vinna ännu mer.

- I Kalmar är det annorlunda i år, men normalt sett så är vi en mindre förening med lite lägre förväntningar på oss.  I HJK finns ett intresse från hela Finland för resultaten, och det finns inte på samma sätt i Kalmar. Det är kanske de två mest uppenbara skillnaderna.

- Ser vi till fotbollen så handlar det om anläggningar och förutsättningar, allt som underlättar för laget att koncentrera sig på det dagliga jobbet på fotbollsplanen. Och allt det finns på plats i Kalmar, skulle jag säga.

Hur har du fått anpassa dig efter förutsättningarna i Kalmar FF?

- Jag vet inte om jag vill kalla det för “anpassa”, men om du tittar till exempel på HJK och träningsförutsättningarna så har du alltid en stor trupp, kvaliteten är hög på samtliga och du kan till exempel spela elva mot elva på träningarna. Även reserverna är mer eller mindre landslagsspelare.

- Så när det kommer till träning så får man ibland se det från en annan vinkel, när vi inte har så många spelare (i Kalmar FF). Du måste fundera på hur vi får det mesta ur upplägget, hur vi jobbar med högsta intensitet och får ut den bästa kvaliteten. Man måste vara lite mer kreativ och tänka utanför boxen, men det är jag också van vid och det kan vara bra för en tränare att tvingas till det.

Många var förvånade över ditt val av just Kalmar FF, du måste ha fått tydliga indikationer kring hur man planerar framtiden. Hur ser de ut?

- Det handlar alltid om flera saker och när det kommer till min situation så ville jag verkligen hitta tillbaka till coachandet. Jag var ju borta nästan ett helt år.

- Jag kunde ha gått någon annanstans under vintern, men då hade det handlat om lag där man inte vet vad som skulle hända nästa vecka.

Länder och lag utan stabilitet, menar du?

- Exakt. Mycket pengar men ingen stabilitet. Så jag tänkte på min karriär och en sak som jag själv anser att jag är bra på som tränare är att utveckla lag, så det här passar mig.

- Sen så vill jag inte ha den typen av CV, där jag vet att om allt klaffar perfekt så stannar jag i sju månader, men om det inte går bra så är det två eller tre månader. Jag vill inte utveckla ett sådant CV. Sen har vi två små barn, jag kan inte flytta dem var tredje månad från land till land och det är viktigt för oss att hålla ihop familjen.

- Och, såklart, jag tyckte om utmaningen (i Kalmar FF). Om man inte kan vinna mästerskapet, så spelar det inte så stor roll var man börjar processen. Om man börjar i mitten av tabellen, om man slåss för att hänga kvar eller om man slåss i toppen, man tänker då bara på nästa steg. Och de stegen liknar lite varandra.

- Jag fick en bra känsla av Kalmar, att det finns bra människor här och att planen är att utveckla laget och ta oss upp i allsvenskan. Och när du kommer in som ny så kan det vara en bra situation att komma in när det skett lite av en katastrof strax innan. Alla är öppna för en förändring, att starta något nytt. Och en av mina styrkor är att förbättra en hel förening, att få saker på plats. Potentialen att utveckla något riktigt bra är det som motiverar mig mest av allt. Om det inte finns den här potentialen i en förening eller lag, då blir jag uttråkad redan den andra dagen på jobbet.

Vad var ditt intryck av den trupp du fick ta över, och vad fick du för löften av KFF inför 2025?

- Man lär sig mycket om ett lag när man börjar dela ut egna instruktioner och utveckla ett eget spel. Vilka spelare som lär sig snabbt, vem som kanske kan göra något annat på planen än den gjort tidigare, på grund av att instruktionerna då varit annorlunda.

- Laget saknade speed förra året, för att vara farligare och skapa hot. (Statistiken för) “expected conceded goals” (förväntade insläppta mål) var ett av de sämsta i allsvenskan 2024, och så även 2023. Och det är lätt att säga att laget släppt in för många mål. 

- Jag vill inte gärna prata om det som varit, men det är tydligt vad som måste bli bättre. Man kan inte förvänta sig att komma högt i tabellen om “expected conceded goals” inte är bättre, för verkligheten kommer att hinna ifatt dig förr eller senare. Det här var nycklarna, här måste vi tänka på kvaliteten.

Hur långt har ni kommit nu och hur långt är det kvar tills du är nöjd? 

- En tränare är aldrig nöjd, man letar alltid efter perfektion. Vi vill vara ett intensivt lag, vi vill pressa högt och mot Hammarby (i Svenska Cupen, förlust 1-2) så gav vi dem stora problem och vi försvarade oss bra. Vi bjöd inte på mycket alls, även om det fanns ett par tillfällen i andra halvlek där vi hade det jobbigt. Men vi är inne på en bra väg. Vi måste bara bli mer konsekventa, klara av att hålla den nivån i 90 minuter. Vi får inte somna till under matcherna.

- Jag är nöjd med hur hårt spelarna är villiga att jobba och hur mottagliga de varit för förändring av beteenden. Vi är på rätt spår, som sagt.

Jag har skrivit att jag anser att ni behöver värva en anfallare till, en målskytt att luta sig emot under säsongen. Kan det bli en sådan sen värvning?

- Jag vet inte om jag ser det på det exakt på samma sätt som du, men jag känner att vi behöver konkurrens och alternativ där. Där blir alltid en avstängning eller en skada, så vi behöver alternativ. Men jag håller inte nödvändigtvis med dig, jag tror att vi kan ha flera anfallare som gör mellan sju och tio mål, och det är bra.

- Men vi måste skapa mer centralt i banan. Vi har varit starka på båda kanterna på olika sätt så här långt, nu måste vi addera mer (offensiv) centralt och där finns olika sätt att göra det på. Kanske skjuta utifrån mer, kanske hitta nyckelpassningar därifrån. Då får man se vilken typ av profil vi behöver mest, men för mig är det viktiga att hitta konkurrens och alternativ.

- För om man ser till försäsongen så har vi fortfarande inte mött ett lag som försvarar lågt med tio spelare, som jag tror kommer hända ofta i Superettan.

Så kommer det in en spelare till?

- Vi måste ha fler alternativ och konkurrens. Som pushar andra och ger oss möjlighet att byta taktiska strategier under matcherna. 

Det var ett annat svar för “ja”?

- Ja, haha, det var ett långt svar.

Du har gett många unga spelare chansen under försäsongen, och några av dem har verkligen tagit den. Hur ser du på din strategi, och vilka spelare anser du har tagit chansen allra mest?

- Vi har tryckt hårt på träningen och det betyder att vi inte kunnat ge alla spelare en massa minuter i varje match, och det har gett fler spelare möjligheten att spela. Jag har inga problem med ålder, det handlar om vad spelarna klarar av. Om man är född 2006 så är man inte så ung längre, det är en spelare som kan vara bra i allsvenskan också. Man kanske ser på unga spelare på ett annat sätt i Sverige än vad jag gör, men för mig är en spelare född 2006 inte så ung längre, även om de fortfarande kan spela U19.

- När det kommer till namn så brukar jag inte tycka om att nämna några, men i det här fallet så har Zakarias Råvik varit en mycket solid spelare.

Det var det första namnet på min lista också, och det andra är en annan 18-åring: Gibril Sosseh.

- Ja, Gibril har kommit in starkt på ett naturligt sätt. En väldigt intressant profil har han, på många sätt. 

- Zakarias har varit lite småskadad på sistone, men han har satt sig i en position där det kommer att bli svårt att hålla honom utanför startelvan i premiären mot Sandviken, om han är frisk. Han har haft en otrolig utveckling under försäsongen och varit solid i flera matcher i rad.

Hur ingår Calle Gustafsson, som varit borta ett drygt år på grund av rehabilitering, i dina planer?

- Calle är en väldigt bra spelare som inte spelat på länge, som du säger. När han är redo så kanske vi kan prata mer om det, men man ser hur mycket kvalitet som finns där. Han är också en lite annorlunda spelartyp än övriga centrala mittfältare, så vi hoppas att han är redo snart.

Jag vet att Calle siktat på premiären mot Sandviken, är det möjligt?

- Jag vill inte säga för mycket, det är fortfarande bättre och mindre bra dagar. Det är svårt att måla ut ett datum, men jag hoppas att det är förr snarare än senare.

Det kan då bli ett trångt centralt mittfält, med Robert Gojani, Melker Hallberg, Gibril Sosseh, Calle Gustafsson, Amara Kamara och kanske någon till - hur ser du på det?

- För mig är ju det ett positivt problem. Precis som med anfallare så kommer det vara avstängningar och skador, så det är ett positivt problem. Jag är också van vid det från HJK, att kunna vara flexibel i uppställningar och i spelet.

- Vi kan ha Gibril, Robert och Melker från start på samma gång till exempel, så vi kommer inte alltid spela 4-2-3-1 - med två breda yttrar - som vi gjort nu. Vi kan vara mer flexibla och då blir det ett positivt problem.

Jag har jobbat med svensk fotboll i drygt 20 år, och den vanligaste fällan lag som åker ner från allsvenskan råkar ut för i superettan är att man saknar ödmjukhet för uppgiften. Det händer stora lag och det händer mindre lag. Ni har spelare som talar om att “förstöra superettan” och du talar själv om att ni ska utmana de stora klubbarna i allsvenskan, egentligen redan nästa år. Ser du en fara i det här, och hur går snacket internt?

- Vi har talat mycket om att det i år kommer att komma många matcher som inte är så sexiga. Att vi kommer till en arena där det är tusen personer på läktarna. Anläggningarna kommer vara tveksamma, för många av spelarna kanske det är första gången de upplever det här, och alla lag kommer också verkligen vilja slå oss. Så vi behöver begripa att vi måste hantera de här sakerna.

- Men samtidigt så måste vi ha självförtroende, och vi måste vara lite arroganta. Sen får vi bevisa det på planen. Men allt handlar ju i grunden om att vi ska vara det laget som jobbar hårdare än motståndet, oavsett vart vi åker. Det är det viktigaste. Vi måste vinna 50/50-dueller, vi måste försvara vårt straffområde, blocka skott, hålla i bollen, vi måste göra allt det här som ett lag. 

- Den lilla forskning jag gjort är att lag som åker ur allsvenskan ofta bygger ett lag med erfarna spelare med meriter från allsvenskan, men här gör vi det motsatta. Har jag rätt då? Det är kanske bara en känsla jag fått.

Jag vet bara att det på senare år varit väldigt svårt att bara studsa tillbaka året därpå, det är bara Degerfors som lyckats med det.

- Superettan är en jämn serie, det har jag förstått. Ser man till spelarna vi tagit in nu så är det spelare som har varit på en bra nivå, men av någon anledning så har de inte tagit det där sista steget. Men de är fortfarande i en ålder där möjligheterna att utvecklas verkligen existerar och de har flera år på sig . 

- Vi har också erfarna spelare som har en lång historia i Kalmar FF, så föreningen betyder mycket för dem. En del är också från Kalmar och det är en fördel för oss. Den djupa relationen.

Var tror du att den stora utmaningen är för Kalmar FF den här säsongen?

- Den största utmaningen är att hålla truppen hel och frisk, för vi har ingen stor trupp, speciellt på vissa positioner.

- Om jag ska vara ärlig så har jag inte sett så mycket av de andra lagen ännu, bara lite här och där.  Men vi ska börja fokusera på det när serien närmar sig.

Största konkurrenter till Kalmar FF 2025 i Superettan då?

- Västerås ser stabila ut och har en del bra spelare kvar i truppen. Trelleborg gjorde det bra i cupen, även om deras statistik visar att de hade lite tur. Men mötet med IFK Norrköping var bra. 

- Helsingborg? Ja, förmodligen. Men det är också ett av dina exempel där det är svårt att ta sig upp i allsvenskan igen…

 

Annons:

Mathias Lühr

mathias.luhr@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt