Annons:

Ishockeylegendaren Börje Salming har avlidit. Här tillsammans med hustrun Pia på galan i Avicii Arena i förra veckan. Foto: Bildbyrån

JUST NU: ISHOCKEYLEGENDAREN BÖRJE SALMING HAR AVLIDIT

Hockeylegendaren Börje Salming är död. Han kämpade in i det sista mot sjukdomen ALS, men i dag orkade inte hans kropp längre.

Annons:

Dödsfallet bekräftas av klubben som han nådde ikonstatus i, Toronto Maple Leafs.

– Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med sin otroliga karaktär och tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina insatser för samhället. Börje kom till Maple Leafs för 50 år sedan och kommer för alltid att vara en del av vår hockeyfamilj. Vi riktar våra djupaste kondoleanser till hans fru Pia, barn Teresa, Anders, Rasmus, Bianca, Lisa och Sara samt broder Stig, säger Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan i ett uttalande, enligt Aftonbladet.

Hyllades in i det sista

Det var i somras som Börje Salming gick ut med att han drabbats av nervsjukdomen ALS.

Trots att sjukdomen accelererade och han blev allt sämre för varje dag, tog han sig för två veckor sedan tillsammans med bland annat hustrun Pia till Toronto där han fick enorma hyllningar i samband med Hall of Fame weekend. I NHL-klubben Toronto Maple Leafs spelade Börje 16 säsonger. Totalt blev det 1 174 matcher i NHL.

För en vecka sedan fanns Börje på plats i Avicii Arena där han både blev hyllad och prisad på Tidernas hockeygala för sina insatser för svensk hockey och för att ha banat väg för svenska ishockeyspelare i Nordamerika.

I dag, torsdag 24 november, offentliggjordes det sorgliga beskedet att Börje Salmings kamp mot den obotliga sjukdomen var över.

– Det är skönt att veta att han inte lider längre eller har ont, säger hans nära vän och tidigare lagkamrat Lanny McDonald till Expressen.

Börje Salming blev 71 år.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt