Annons:

Debattreplik: Verklighetsfrånvända Miljöpartiet

Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar. Foto: Pressbild

Debattreplik: Verklighetsfrånvända Miljöpartiet

"Jag hade förväntat mig att Moderaterna i Kalmar län skulle svarat på den verklighetsfrånvända debattartikeln från Miljöpartiets språkrör Caroline Axelsson (MP) men så verkar inte vara fallet.", skriver Thoralf Alfsson (Framtid Kalmar) i en debattartikel. 

Annons:

 Hon vill ersätta kärnkraften med solenergi och skriver följande. ”Fråga Åbro bryggeri i Vimmerby! Hela taket på denna jätteindustri är täckt av solpaneler. Där ligger framtiden. Inte i smutsig kärnkraft”. 

Jag har varit i kontakt med ansvariga på Åbro Bryggeri och fått tillgång till deras produktionssiffror från solcellsanläggningen. En molnfri dag runt midsommar kan anläggning producera ca 4 300 kWh som mest, vilket motsvarar ca en tredjedel av deras behov av elenergi under ett dygn. Men den övriga elenergin kommer från andra energikällor, främst vattenkraft och kärnkraft.

Solkraft producerar noll och ingenting

Men hur ser det ut under vintern när solen knappt orkar över horisonten eller täcks bakom ett tjockt molntäcke dag efter dag. Det finns vinterdagar då Åbros 1 780 solpaneler endast producerar 5-10 kWh per dygn. Alltså bara en tusendel av vad som produceras den bästa sommardagen eller ca 0,04 procent av Åbros elförbrukning en vinterdag. Det vill säga noll och ingenting.

Det kallar Caroline Axelsson för framtiden. Kan man bli mer verklighetsfrånvänd än Miljöpartiets språkrör. Med Miljöpartiets politik så kommer Åbro Bryggeri att få slå igen sin verksamhet då det inte kommer finnas elenergi till deras industrianläggning under dygnets alla timmar.

Caroline Axelsson skriver också att ”vi behöver energisystem som klarar yttre påverkan i form av naturkatastrofer”. Menar hon att solcellsanläggningar och vindkraftverk står emot naturkatastrofer bättre än kärnkraftverk, då är Caroline Axelsson minst sagt otroligt naiv.

Jag anser att Sverige är i stort behov av ny energiproduktion som inte är beroende av att solen skiner eller att det blåser. Det är ett större dagligt problem än naturkatastrofer. Dessutom är det höga elpriserna inom elområde SE4 förödande för vår industri. Det kan vi tacka” Miljöpartiet för.

Thoralf Alfsson Framtid Kalmar

Framtid Kalmar är ett nyregistrerat politiskt parti som ställer upp i valet till kommunfullmäktige och regionfullmäktige 2022. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt