Annons:

Krönika: Att låsa in 15-åringar har blivit det nya normala

Anders Blank, redaktör Dagens Kalmar. Foto: Louise Ernerhav

Krönika: Att låsa in 15-åringar har blivit det nya normala

Just nu sitter två 15-åringar häktade hos kriminalvården för brott de misstänks för i Kalmar. Förmodligen har de gjort brotten på uppdrag. Och uppdragsgivarna vet att deras unga torpeder bara riskerar fyra år i ungdomsvård. Men är lösningen att sätta dem i fängelse, skriver Anders Blank i en krönika. 

Annons:

Han är smal, handbojorna är nästan för stora. Mörk page, lite nyfiken blick, gråa träningskläder från Kriminalvården. Det är den andra 15-åringen på kort tid som blir häktad. Några veckor tidigare handlade om mordförsök vid Coop, denna gången är det grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Ordförande rätten förklarar vid beslutet att det är ovanligt att häkta en så ung person. Men det är det knappast. Senast idag häktade Göteborgs tingsrätt en 15-åring för mordet i Skogås. Och så har det sett genom hela förra året. Det brutala våldet har på kort tid krupit ner i åldrarna. Det sägs att hälften av alla de som dömts till livstidsstraff de senaste åren är under 30 år. Man undrar vad som har hänt, vad som händer. 

De riskerar bara fyra år i ungdomshem

Grabbar i den åldern ska vara lite pubertetstjuriga, övningsköra för moppe, spela Fortnite och lyssna på EPA-dunk. Inte vara torpeder och använda skjutvapen där de knappt vet var säkringen finns. Istället är det säkerhetssal 14 på Kalmar tingsrätt där de nu står åtalade för grova brott. De riskerar inte fängelse. Det vet både dem och deras uppdragsgivare. ​​Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år straffas nästan undantagslöst med  sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som ungdomarna avtjänar på speciella avdelningar på SiS särskilda ungdomshem. För mord och liknande brukar det handla om fyra år. Sen är de fria. En del av de unga torpederna gör det för pengar, andra för att skaffa sig ett rykte och få en räkmacka till ett upphöjt gangsterliv. Om det är en cynisk anpassning till rättssystemet att använda sig av tonåringar till brutala brott är inte osannolikt. Varför riskera livstidsstraff, när någon annan bara riskerar fyra år liksom. 

"Fängelse är ett universitet i kriminalitet"

Jag träffade Ardalan Shekarabi, kriminalpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Han tycker inte att man ska sänka straffåldern från dagens 15 år. Däremot ser han gärna en straffskärpning för de som är mellan 15-18 år. Men på utandning säger han samtidigt att det som det är nu så fungerar ungdomshem som ett universitet i kriminalitet.  

Alla skriker höj straffen med unison röst. De flesta pekar på inkapaciteringsidén. Sitter man inspärrad kan man inte begå brott. Men som brottsprevention är det tveksamt om den fungerar. Högre straff brukar inte avskräcka brottslingar. 

Men något är paj med samhället när vi tvingas låsa in unga tonåringar. Och även om det är det nya normala så måste det här ändras. Här måste stat och kommun gå hand i hand. Kommunerna måste få hjälp med brottsförebygganden, staten tar hand om straffskärpning. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt