Annons:

De etablerade partierna gör jobbet för SD, skriver Micael Glennfalk i sin krönika. Foto: Jakob Karlsson

GLENNFALK: Jobbet för SD görs av de etablerade partierna

Föraktet för myndigheter och politiker fortsätter växa. I USA, i Europa, i Sverige oavsett ideologiskt styrskick. Det skriver Micael Glennfalk i sin senaste krönika.

Annons:

Det var detta förakt och misstroende som gav Trump presidentposten, inte att han var särskilt lämplig eller politiskt meriterad.

Det är också detta misstroende som ger SD allt fler röster, det är det enda partiet som inte varit i regeringsbildning de senaste 20 åren och därmed inte svärtats ned av ifrågasatta beslut.  (Däremot av konstiga beteenden och uttalanden...)

Något som bidrar, och som borde upphöra, är den egendomliga anställningstryggheten och kompensation höga myndighetspersoner erhåller, trots att de med sin utbildning inte borde ha någon anställningstrygghet alls. Med löner över 100.000 kronor i månaden kan de snabbt spara ihop till en buffert vanligt folk aldrig kommer upp till under en livstid.

*

Ta exemplet Dan Eliasson, s-märkt f.d. chef för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). En myndighet som ska ha 110 procent trovärdighet. Som rikspolischef ställde hans utredning till kaos i polisväsendet och det var under hans tid Kalmar läns poliser började styras från Malmö. Som belöning för ett dåligt jobb blev hans generaldirektör i MSB med 160.000 kronor i månadslön.

Men Dan Eliassons karriär är längre: innan polischefsjobbet var hans chef för Migrationsverket i fyra år, där han i ett fall fälldes av justitiekanslern för fel i tjänsten. Därefter chef på Försäkringskassan, där han raderade tusentals mejl för att dölja uppgifter. Nåväl, han kom till polisen och det fick ödesdigra konsekvenser. Sedan MSB, den s-märkta partiboken belönades och jag vill påstå att flumvänstern har svårare att låta en partibroder ta konsekvensen än vad borgerligheten har. Generellt.

Dagarna efter att Eliasson sänt ut ett SMS till alla svenskar att inte resa i jul, utan att stanna hemma och minska smittspridningen, reste han själv till dottern på Kanarieöarna för att fira jul. Ett mer flagrant exempel på dåligt omdöme får man leta efter. Nu har han en sådan anställningstrygghet att han inte kan få sparken. Just därför kan han göra som han vill. Vad bryr han sig om vad hans chefer säger? Han såg ändå att det blev jobbigt på kontoret så han sa upp sig.

Nu njuter han sina dagar på regeringskansliets avdelning som går under namnet ”elefantkyrkogården” tillsammans med många andra myndighetspersoner (generaldirektörer, landshövdingar) som inte klarat jobbet. Hans förordnande går ut 21 december 2022 och fram till dess får han 3,9 miljoner kronor i lön utan att göra något alls.

Politikerna straffar inte Eliasson med utebliven lön. Men som väljare kan man straffa socialdemokraterna i valet. Och vill man gardera sig straffar man även de borgerliga partierna och kvar är – SD. Det parti utan en regeringsbildning i sitt CV.  De etablerade partierna fortsätter göda detta parti som kan sitta och rulla tummarna. Jobbet görs av etablissemanget.

Kommer SD med en motion i riksdagen att avskaffa anställningstryggheten för alla myndighetspersoner som tjänar över 100.000 kronor i månaden (redan det väl högt!) så tar man 10 procent till av rösterna ytterligare.  Så förbannade är folk. Så kan en enda fråga avgöra. Så förbannade var uppenbarligen halva USA när de röstade fram Trump och efter fyra år är man fortfarande förbannade. Och det innebär att ska Demokraterna ena landet måste man minska ilskan och vreden i samhället. Minska etablissemangets ekonomiska trygghet, sluta skydda varandra (partivänner) och låta dåligt utfört jobb få konsekvenser. Alla kan göra ett dåligt jobb, alla kan göra fel – men att belönas för det med miljonbelopp är skandalöst!

*

I Sverige finns också den här ilskan. Först över den havererade migrationspolitiken, där man misslyckas med att lära ut svenska språket till invandrare och därmed gett dem dåliga förutsättningar i sitt nya land. Sedan nu påspädning då svenska staten lyckas vaccinera endast 80.000 personer i veckan, ett bottenresultat. Israel vaccinerar 150.000 personer - om dagen! - vilket inte minst förre s-ministern Leif Pagrotsky påtalat och är missnöjd över. Hur har vi kunnat bli så dåliga på att hantera saker och ting?

Ilskan späs nu på av det avskyvärda trygghetssystemet för skattefinansierade myndighetspersoner som kan göra vad som helst, och därefter får betalt för att göra – inget…När e-myndigheten flyttade till Kalmar vägrade generaldirektören följa med. Han fick avgå, stanna i Stockholm med full lön under tiden.

Miljöpartisten som var landshövding i Västmanland stal vin ur representationsförrådet. Han belönades med lön i elefantkyrkogården.

Kalmar län har två f.d. landshövdingar på den kyrkogården nu, som inte heller borde haft den anställningstryggheten.

Elefantkyrkogården är en skam. En lika stor skam är anställningstryggheten för medborgare med över 100.000 i lön. Ingen med den lönen behöver anställningstrygghet och avgångsvederlag. Uppsägningstiden borde vara en dag och uppsägningslönen noll kronor. Över hela linjen, privat som offentlig sektor.Har man den lönen borde man vara attraktiv på arbetsmarknaden och kunna få ett annat jobb. I annat fall torde man ha besparingar.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt