Annons:

SPÄDBARN HADE LIVSHOTANDE SKADOR – FÖRÄLDRARNA GÅR FRIA

Ett spädbarn orsakades livshotande skador med våld, men utredningen mot föräldrarna läggs nu ned. Åklagaren anser inte att bevisningen räcker. Foto: MostPhotos

SPÄDBARN HADE LIVSHOTANDE SKADOR – FÖRÄLDRARNA GÅR FRIA

Den mycket uppmärksammade förundersökningen om synnerligen grov misshandel av spädbarn läggs nu ned. Kammaråklagare Linda Caneus anser inte att bevisningen håller för en fällande dom.

Annons:

Ett par i Kalmar har suttit häktade misstänkta för grov misshandel av sitt egna spädbarn, men släpps nu på fri fot. Klart är att spädbarnet drabbats av allvarliga skador och att de orsakats av ett ”omfattande våld”. I ett pressmeddelande skriver åklagaren att barnet tillfogats skadorna vid flera tillfällen och att vissa skador varit livshotande.

Majoriteten av frakturerna talar starkt för att de orsakats av annan person. När det gäller övriga skador på barnet i form av hjärnhinneblödningar, skador på hudkostymen och mjukdelsskador kan det inte uteslutas att dessa uppkommit på annat sätt än genom uppsåtligt agerande. Målsäganden har inte kunnat åsamka sig skadorna själv med undantag för något enstaka mindre rivsår”, skriver åklagaren.

Bevisningen räcker inte

Utredningen har varit mycket omfattande och består av cirka 1 600 sidor. Man har kunnat utesluta eventuellt andra gärningspersoner än föräldrarna. Trots det anser sig åklagaren vara tvungen att lägga ned utredningen.

”Vid en sammantagen bedömning av samtliga omständigheter i ärendet är bevisningen inte tillräckligt stark för att en fällande dom kan förväntas”, skriver åklagaren.

Caneus anser att alla potentiella utredningsåtgärder vidtagits. Bland annat har cirka 100 förhör hållits med 85 olika personer. Utredningen har också fått stöd av flera experter inom olika områden.

Utredningen har pågått sedan januari. Föräldrarna som är i 25-årsåldern kommer att försättas på fri fot. Spädbarnet har skrivits ut från sjukhus, enligt tidigare uppgift från SR Kalmar. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenskalmar.nu

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt