Annons:

EXTRA: SJUKTRANSPORT FRÅN KLT I VANSINNESFÄRD - CHAUFFÖREN SPRANG TILL SKOGS

David Schmidinger, som jobbar på socialtjänsten i Kalmar, var tillsammans med fyra omsorgstagare med på skräckfärden i en taxibuss från Linköping med destination Kalmar. Foto: Privat/arkivbild

EXTRA: SJUKTRANSPORT FRÅN KLT I VANSINNESFÄRD - CHAUFFÖREN SPRANG TILL SKOGS

Sjuktransporten med KLT blev en skräckresa för de fyra patienterna. I hög fart brakade taxibussen längs riksväg 23/34, stundtals i 135 kilometer i timmen, på fel sida vägen och gjorde vansinnesomkörningar av bland annat lastbilar. Strax utanför Vimmerby lyckades en passagerare övermanna chauffören, som då kastade sig ur taxibilen, hoppade över viltstängslet och drog till skogs.

Annons:

På onsdagskvällen greps en person strax söder om Vimmerby, misstänkt för vårdslöshet i trafiken.

Initialt talades det från polisens sida om att föraren, en man i 35-årsåldern och hemmahörandes i norra Kalmar län, misstänktes för vårdslöshet i trafiken efter att ha gjort sig skyldig till ett antal farliga omkörningar, vinglat fram och tillbaka på vägen, kört på fel sida, överträtt hastighetsbegränsningen och även pratat i telefonen under tiden han körde.

Fyra sjuka i bilen

Detta får också stöd av stöd av ögonvittnen. Men det inte handlade om en personbil med en ensam förare i, utan om en sjuktransport från Kalmar länstrafik (KLT) på väg från Linköping till Kalmar.

Tillsammans med de fyra omsorgstagarna i taxibussen, på platsen precis bakom chauffören, satt David Schmidinger från socialförvaltningen i Kalmar kommun.

Davids berättelse verifieras av polisens förundersökningsledare Sylvia Sjöblom. David var också den person som till slut lyckades övermanna chauffören strax utanför Vimmerby och ta nycklarna från honom.

"Han var nära att döda oss"

Skräckresan inleddes i Linköping vid klockan 18.00 på onsdagskvällen.

Totalt sex personer i taxibussen alltså – fyra nyopererade eller sjuka omsorgstagare, chauffören och så David.

– Det var galet redan från början, och föraren kändes väldigt stressad och offensiv. Men från Kisa och ner till Vimmerby blev det ännu värre. På 80-sträckan gick det mellan 125 och 135 kilometer i timmen konstant, förutom vid fartkameror där han tvärnitade som en idiot, berättar David Schmidinger.

– Han körde om timmerbilar på vansinniga ställen – när det kom mötande trafik och i kurvor. Han var nära att döda oss allihop. Vi trodde på allvar att vi inte skulle överleva.

Flera patruller larmades ut

David berättar att alla i taxibussen vid det tillfället var så skräckslagna att man aldrig vågade uppmana chauffören att sakta ner.

–  Jag vågade helt enkelt inte just då. Jag kände ett enormt ansvar och hann tänka att om jag började diskutera med föraren så skulle det bli tumult i bilen. Och i sådan hastighet överlever ingen vid en kollision. 

– När det var som värst for de sjuka bara omkring där bak i bilen, berättar David.

Direktkontakt med SOS Alarm

Mitt emellan Kisa och Vimmerby bestämde sig David för att ringa SOS Alarm. I totalt 17 minuters tid hade han kontakt med dem och informerade hela tiden om taxibussens position.

Flera polispatruller larmades ut, och när taxibussen precis hade kört igenom Åkeborondellen strax utanför Vimmerby såg David att man mötte en civil polisbil med blåljus på.

– Då hade jag suttit och haft kontakt med SOS Alarm en tid, och med polisen på linan också, men utan att chauffören hörde mig. När jag fick se att vi mötte civilbilen viskade jag i telefonen att de skulle vända. Då visste jag att vi skulle få hjälp.

Drog till skogs

Några kilometer söder om Åkeborondellen, mellan Vimmerby och Storebro, ska chauffören åter ha ökat farten för ännu en omkörning, enligt David.

– Det var då jag fick nog på allvar. Jag kände ett stort ansvar för de sjuka som satt i bussen och bestämde mig för att få stopp på föraren och ta hans nycklar.

–  Jag lyckades få tag i hans nacke och skrek åt honom upprepade gånger att stanna bussen omedelbart och ge mig nycklarna till bussen. Han var ej aggressiv utan det var jag som var offensiv för att få ett slut på vansinnesfärden. När jag hade lyckats slita nyckeln ur handen på honom skrek jag att han skulle sitta still och vänta tills polisen anlände. Då kastade han sig ur bussen, hoppade över viltstängslet och drog till skogs, berättar David Schmidinger.

En stund senare anlände den civila polisbilen, och strax därefter ytterligare polispatruller. Efter ett par timmars letande ska chauffören sedan ha hittats i skogen.

Polisen bekräftar

Sylvia Sjöblom vid polisen i Kalmar håller i förundersökningen.

– Jag kan bekräfta det inträffade och att mannen anträffades en stund senare. Han är förhörd och misstänks för vårdslöshet i trafiken.

Hur ställer sig mannen till anklagelserna?

– Det vill jag inte gå in på för närvarande.

Kan du säga något mer om det inträffade?

– Han misstänks ha kört på ett vårdslöst sätt, så brott kan misstänkas. I närheten av Vimmerby har han stannat efter ett ingripande av en passagerare och sedan sprungit från platsen, säger Sylvia Sjöblom.

Mannen uppsagd från sin tjänst

När polisen anlände till platsen lämnade David Schmidinger över taxinycklarna, taxilegitimation och mobiltelefon till dem. Enligt polisen beslagtog man även den misstänkte chaufförens körkort.

– När jag tänker på det efteråt är nästan det värsta att han var en sådan fegis att han sprang därifrån och lämnade fyra omsorgstagare i kylan i en bil. All kredd dock till KLT som skickade dit två nya chaufförer med bilar som körde hem de fyra sjuka.

–  Under hela mitt yrkesverksamma liv har jag haft många möten med duktiga poliser i många olika typer av situationer. Men det är sällan jag mötts av ett så bra polisarbete som dessa poliser utförde, inte minst Pierre från Hultsfredspolisen som var först på plats och gav oss efterlängtad trygghet, säger David.

Enligt obekräftade uppgifter under torsdagen ska mannen ha befriats från sin tjänst hos det av KLT anlitade trafikbolaget.

Ingen av passagerarna ska ha skadats.

Vi har sökt KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren samt basenhetschefen Ellinor Adler.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt