Annons:

ÅKLAGAREN KRÄVER LIVSTIDS UTVISNING EFTER KNIVDÅDET I VETLANDA

Sju personer attackerades med kniv i Vetlanda den 3 mars. På fredagen lämnades åtalet in mot den misstänkte 22-åringen. Foto: TT

ÅKLAGAREN KRÄVER LIVSTIDS UTVISNING EFTER KNIVDÅDET I VETLANDA

På fredagen lämnades åtalet in till Eksjö tingsrätt mot den 22-årige man som misstänks för försök till mord i sju fall i Vetlanda den 3 mars i år. Enligt åklagaren var knivattacken oplanerad, och han kräver livstids utvisning av den misstänkte gärningsmannen.

Annons:

Den 3 mars runt klockan 15 inkom flera larmsamtal till polisen om att en man gått till attack med kniv mot ett antal personer i centrala Vetlanda. Ungefär 20 minuter efter första samtalet grep polisen en misstänkt gärningsman, som nu åtalas. I samband med gripandet sköt polisen den misstänkte i benet.

Sammanlagt sju angripna var män i åldrarna 35-75 år, och attackerna genomfördes på fem olika platser i centrala Vetlanda. Samtliga brottsoffer orsakades mycket allvarliga stickskador som krävt sjukhusvård. Tillståndet för fyra av dem var direkt livshotande.

Samtliga drabbade 

I den stämningsansökan som lämnades in till Eksjö tingsrätt i dag, listas samtliga drabbade, vad de utsatts för samt var det skett (i åldersordning):

  • Man i 75-årsåldern, knivhöggs vid axeln försatt honom i ett livshotande tillstånd. Stickskadorna träffade i anslutning till större blodkär, som om de skadats av kniven gett upphov till livshotande skador. Hände på Vitalagatan.

  • Man i 70-årsåldern, knivhöggs i halsen, på halskotan och på flanken ett flertal gånger. Våldet var livsfarligt då huggen träffade i direkt anslutning till större blodkär, som om de skadats av kniven givit upphov till livshotande skador. Hände på Vitalagatan.

  • Man i 65-årsåldern, knivhöggs i bröstkorgen vilket gav stickskador på bland annat lever och tarmar. Skadorna var livshotande. Hände vid resecentrum.

  • Man i 65-årsåldern, knivhöggs i halsen, halspulsådern och halsvenen. Skadorna var livshotande. Hände på Vitalagatan.

  • Man i 60-årsåldern, knivhöggs vid nyckelbenet och på nyckelbensartären vilket gav läckage av luft till lungsäcken. Skadorna var livshotande. Hände på Storgatan.

  • Man i 40-årsåldern, knivhöggs i bröstkorgen, på buken och på höften. Huggen träffade bland annat i närheten av vitala organ. Hände vid resecentrum

  • Man i 35-årsåldern, knivhöggs i halsen. Huggen orsakade skador i svalget och på luftstrupen. Hände på Vitalagatan.

 

"Diffusa minnesbilder"

Den misstänkte gärningsmannen är 22 år gammal, medborgare i Afghanistan och kom till Sverige 2016. Han bodde vid tidpunkten i Vetlanda.

– Den misstänkta gärningsmannen har i polisförhör haft diffusa minnesbilder från händelsen, men har tillstått att han attackerat i vart fall några personer med kniv. Någon rimlig eller närmare förklaring till sitt agerande har han inte kunnat lämna. Den misstänkta gärningsmannen har haft perioder av psykiskt dåligt mående som tilltagit i tiden före gärningen, säger kammaråklagare Adam Rullman, som lett förundersökningen tillsammans med kammaråklagare Martin Svensson, i ett pressmeddelande.

Yrkar på livstids utvisning

Den misstänkte mannen har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning. I denna fastslogs det att det kan finnas skäl att göra en fullskalig rättspsykiatrisk undersökning.

– Inget har framkommit i utredningen som tyder på att gärningarna varit planerade. Det finns ingen koppling mellan brottsoffer och den misstänkta gärningsmannen. Allt tyder på att offren är slumpvis utvalda, säger kammaråklagare Adam Rullman.

I sin stämningsansökan har åklagaren yrkat på att mannen ska utvisas ur Sverige på livstid.

Eksjö tingsrätt kommer att hålla huvudförhandling i säkerhetssalen på Jönköpings tingsrätt med start den 21 maj och den väntas pågå i tre dagar.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt