Annons:

Hazem Dekal, journalist.
Foto: Privat

Syrisk radioreporter får inte fortsätta – “de högerextrema vann”

Hazem Dekal hade ett sommarvikariat och hoppades på fortsättning. Sedan kom en artikel om att han röstat på Socialdemokraterna 2018. Då blev det tyst.
– Det har inte med tidningsartikeln att göra, vikariatet var slut innan, säger kanalchefen Jesper Ericson. 

Annons:

Hazem Dekal är en rutinerad journalist. I sitt hemland arbetade han för de stora mediehusen och bevakade kriget. En gång blev han kidnappad och torterad av al-Qaida men lyckades fly. Enligt egen utsago fångades han på grund av sina sekulära åsikter. 

Han kom till Sverige under den stora flyktingvågen och har sedan dess kämpat med att få praktisera sitt yrke. 

– Jag älskar journalistik, det är det här jag vill göra, säger han. 

Men det har varit svårt. Trots hans erfarenhet har han inte hittat något jobb. Han har kämpat med språket och förstått att det är nyckeln till att få en reportertjänst. 

Under sommaren så lyckades han få ett vikariat på P4 Kalmar. Tack vare hans bakgrund hade han ingångar i invandrargrupper, gjorde reportage om exempelvis mångfald. 

– Mitt vikariat gick ut i augusti och jag pratade med kanalchefen. Han sa att det var svårt med finansieringen men att vi tillsammans skulle titta om det fanns möjligheter till arbetsmarknadsstöd. 

Artikel i högerpopulistisk tidning

I samband med det kom det en nyhetsartikel i den högerpopulistiska tidningen Samnytt. Där berättade man att Hazem hade kampampanjat för Socialdemokraterna på sin Facebooksida. Han säger själv att han aldrig varit medlem eller deltagit i några aktiviteter, men förnekar inte de politiska inläggen.

– Det här var under den tid som jag studerade SFI, jag var inte reporter då. 

Kanalchefen Jesper Ericson menar att det inte fanns något löfte om någon fortsättning för Hazem. Att radion helt enkelt inte hade någon ledig tjänst till honom. 

– Men det var en bra rekrytering, vi är väldigt nöjda med honom, han har gjort ett bra jobb, säger han. 

Han menar också att det var klart att det inte fanns någon ekonomi i att anställa honom, innan artikeln i Samnytt hade publicerats.

Hade han kunnat få anställning efter uppgifterna i Samnytt?

– Vi har krav på oss att vi ska vara oberoende, sakliga och fria från påverkan. Sveriges Radio är ett av de medieföretagen i Europa som har högst förtroende. Så det här är väldigt viktigt för oss. Det hade varit bra om jag känt till det här innan Hazem fick sitt vikariat.

Hur går anställningsintervjuerna till, frågar ni om politisk tillhörighet medlemskap i organisationer?

– Jag brukar fråga om man är aktiv i någon förening eller politiskt parti. Då vet jag om en person inte ska bevaka ett område. När det gäller politik är det svårt, väldigt mycket av det vi bevakar handlar om politik. 

Det upplevs inte som integritetskränkande?

– Jag frågar aldrig om vilket parti man röstar på. 

Hazem själv är ledsen över att återigen stå utan jobb. Han är nöjd med sin insats och hade gärna fortsatt. Men han menar också att nu blir det ännu mindre mångfald inom media i Kalmar. Att en röst har tystnat som invandrargrupper i samhället har lyssnat på. 

– De högerextrema vann. De vill inte ha invandrare i radion och det lyckades de med. 

I artikeln på Samnytt står det att journalisten sökt Hazem men inte fått tag på honom. Hazem visar upp en mejlkonversation där han har svarat journalisten. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt