Annons:

Belysning viktigast för att skapa trygghet ute – praktiska råd till kommuner

En upplyst tunnel under Birkagatan och E4:an, Österängen Jönköping. Ljusdesign av YT. Foto: Jönköpings kommun / Pressbild

Belysning viktigast för att skapa trygghet ute – praktiska råd till kommuner

Belysning är den viktigaste faktorn när det kommer till att skapa trygghet utomhus, det visar en nyligen gjord undersökning som tagits fram av Belysningsbranchen. Här delar de med sig av tre praktiska tips till kommuner för att öka tryggheten med hjälp av belysning. 

Annons:

En färsk undersökning som gjorts av Ipsos på uppdrag av organisationen Belysningsbranschen visar att bristfällig belysning i samhällen skapar stor otrygghet, och att den otryggheten har ökat de senaste tio åren. Enligt undersökningen känner så många som varannan kvinna och var femte man stor olust av att behöva passera dåligt upplysta passager. Det skriver Belysningsbranschen i ett pressmeddelande. 

Undersökningen visar att hela 79 procent av de tillfrågade anser att den viktigaste åtgärden kommuner behöver vidta för att öka tryggheten är att se över platser där belysningen är sämre. När Belysningsbranschen för tio år sedan genomförde en liknande undersökning var det inte lika många människor som kände sig otrygga på grund av bristfällig belysning. 

– Kommunala beslutsfattare har ett viktigt uppdrag att se över obelysta platser och göra dem tillgängliga och trygga. När belysning till och med anses viktigare än fler poliser måste våra kommunpolitiker ta frågan på allvar. Inget tycks ju ha hänt på tio år, säger Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen, i pressmeddelandet. 

Praktiska tips till kommuner

Belysningsbranschen delar i pressmeddelandet med sig av tre praktiska tips till kommuner för att öka tryggheten genom att förbättra belysningen:

1. Krångla inte till det
När man vill förbättra belysningen, till exempel i en tunnel, är det lockande att satsa ambitiöst med en stor budget, konstnärer och dyra material. En bättre idé kan vara en upprustning med lite färg och en enkel funktionell belysningslösning. Då har man råd att göra tio tunnlar i stället för en. 

Har man en lösning som kan varieras är det ännu bättre. Känner alla inblandade entreprenörer till konceptet och ni använder samma material, är det väldigt enkelt att genomföra liknande projekt på fler ställen. Man behöver inte ens projektera utan kan färdigställa projektet med enkla beskrivningar.

2. Skapa en attraktiv plats även när det är mörkt
Kombinera funktion och estetik och skapa attraktiva platser som människor vill använda även när det är mörkt.

- Kan belysning för gång- och cykelvägen invid en fasad ge en fin fasadbelysning?

- Kan god ljusplanering bidra till att platsen som tidigare undveks blir en som man vill passera när man är ute med hunden?

3. Skapa trygghet ur ett belysningsperspektiv
Undvik bländande ljus och hitta rätt balans mellan ljus och mörker. Starkare ljus är sällan lösningen på otrygghet och vi kan omöjligen lysa upp varje kvadratmeter av Sverige. Fråga medborgarna vilka otrygga platser som är viktigast att belysa.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagenskalmar.nu

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt