Annons:

Anna Lööf Hedh lämnar Socialdemokraterna och sina politiska uppdrag. Foto: Anders Blank

Svågerpolitik och tystnadskultur – därför lämnar Anna Lööf Hedh

En av länets mest erfarna politiker lämnar Socialdemokraterna. Hon vill inte tillhöra S i Kalmar som hon anklagar för svågerpolitik, bristande demokrati och som skyldiga för en utbredd tystnadskultur. 

Annons:

Hon har varit politiker i större delen av sitt vuxna liv. Hela 28 år blev det, men nu är det slut. Hon lämnar sina uppdrag, stryker sig från valsedeln och lämnar partiet. 

Under söndagen kallade hon till presskonferens i partihögkvarteret på Jenny Nyströms gränd. Det blev lite av ett sista farväl för hon kommer inte återvända till den faluröda byggnaden igen. 

Tre mandatperioder i Bryssel

Anna Lööf Hedh gjorde ett av de mest imponerande valkampanjerna i svensk historia när hon blev EU-parlamentariker. Valberedningen kände press på sig och kunde inte runda, den då EU-kritiska, öländskan. Hon sattes på 31 plats och var det enda namnet på valsedelns baksida. Men fackföreningsrörelsen mobiliserades, 30 000 väljare vände på valsedeln och kryssade in Lööf Hedh i EU-parlamentet. Hon satt i tre mandatperioder och blev under tiden vald till årets EU-parlamentariker 2007. För tre år sedan beslutade hon sig för att flytta hem. Många hade nog förväntat sig att hon skulle engagera sig lokalt. Så var det också tänkt. Hon valde regionpolitiken valberedningen placerade henne på en åttonde plats på listan för som omfattar Kalmar. Under gårdagen skulle listan spikas. Några ombud yrkade för votering. Några talade för Anna Lööf Hedhs förmån. Hennes konkurrent på 4 platsen var Pia Edin. De som gick upp för att tala för henne tillhör inte Socialdemokraterna i Kalmar. Det var den inbjudna gästen Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsen ordförande och regiomobudsmannen Malin Anell (S). 

– Det var ren korruption, de båda gick över gränsen i sitt demokratiska uppdrag när de höll ett brandtal om en enskild kandidat på listan, säger Anna Lööf Hedh. 

Hon är dock noga med att påpeka att hon inte avsäger sina uppdrag på grund av att årsmötet inte valde henne till en framskjuten position. Hon menar att det istället handlar om demokrati, empati och inkludering. 

– Det värsta var nog tystnaden och alla nedfallna blickar jag möttes av under dagen av många av dem som i flera år ondgjort sig över situationen hos Kalmar socialdemokrater. Det är ett fattigdomsbevis om vi inte klarar av demokratin på hemmaplan i lilla Kalmar, hur kan vi då förvänta oss att den ska fungera i övriga världen?

Svågerpolitik och tystnadskultur

Det är ingen vacker bild hon tecknar över Socialdemokraterna i Kalmar. Hon pratar om bristande demokrati, svågerpolitik och tystnadskultur. Hon menar att det är en liten inre krets som styr allt. Detta genom att hålla inne med information, utfrysning och ren mobbning. Att folk köps mot löfte om höga poster. Hon pratar om politiker som varit i fullmäktige i decennier men sedan petats ner utanför valbar plats utan att de ens fått ett telefonsamtal innan. 

Har du inte försökt göra något åt det?

– Jo jag har föreslagit för kommunstyrelsegruppen att man ska göra en utredning. Det har man gjort tidigare, men allt rann ut i sanden. 

Hur känns det?

– Jag har funderat på det här i månader och är inget jag gör oövertänkt. Nu känns det bra. Men det var årsmötet igår som var spiken i kistan. 

Nu lämnar hon politiken. Hon är fortfarande socialdemokrat men tar avstånd från partiledningen i Kalmar. Om hon återvänder till politiken blir det inte i Kalmar. 

– Jag är socialdemokrat, det kommer jag alltid att vara. Men jag vill inte vara en del av partiet i Kalmar.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt