Annons:

Varannan över 65 år har fått dos fyra – så ser det ut med covid i länet

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att covid-19 fortsätter minska i länet. Foto: Anders Blank

Varannan över 65 år har fått dos fyra – så ser det ut med covid i länet

Knappt hälften av befolkningen över 65 år har tagit en fjärde dos vaccin mot allvarlig sjukdom i covid-19. Samtidigt fortsätter covid-19 att minska i länet. 

Annons:

Av Folkhälsomyndighetens statistik som sträcker sig fram till den 24 april framgår att 47,6 procent av befolkningen i länet över 65 år tagit en fjärde dos mot covid-19. Siffran för hela landet är 41,2 procent.

I gruppen över 90 år handlar det om drygt sju av tio och för de mellan 80 och 89 år handlar det om 73,6 procent av länets befolkning. 

I gruppen 70-79 år är det 41,8 procent och när det gäller 65-69 år är det 30,8 procent. 

Hittills har 30 064 personer fått fyra doser i länet.

"Högt söktryck"

Det finns möjlighet att ta en första, andra, tredje och fjärde dos vid länets hälsocentraler. För en tredje dos krävs att man är över 18 år och att det har gått minst tre månader sedan den andra dosen gavs. 

En fjärde dos ges i nuläget endast till personer över 65 år. 

– Covid-19 fortsätter att minska i Kalmar län samtidigt som vi har en spridning av influensa utanför ordinarie influensasäsong. Barnklinikerna rapporterar om ett högt söktryck på grund av feber och mag-tarmsymptom. Eftersom effekten av vaccinationen mot säsongsinfluensa börjar avta så här års är det viktigt att den som har hög risk att insjukna i influensa kontaktar sjukvården vid symtom, då tidigt insatt behandling kan minska risken för allvarlig sjukdom, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i sin lägesbild från den gångna veckan. 

Uppmaningen är att stanna hemma vid sjukdomssymtom oavsett om det rör sig om covid-19, influensa eller annan sjukdom. Rekommendationen till vårdnadshavare med sjukt barn är att i första hand vända sig till sin hälsocentral eller ringa 1177. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt