Tallskog är mer vitala och robusta, vilket kommer att gynna både naturvården och produktionen. Skogen är mer skyddad mot stormar, bränder, betesskador från älg, skadedjur och klimatförändringar. Det ses därför som positivt att skogsägarna oftare väljer att plantera tall istället för gran på magra marker.
Uppmaning till skogsägare
Det har setts en fördubbling av tallskog på sex år. Siffran väntas stiga ännu mer, men det ges ändå en uppmaning till skogsägare att plantera mer tall.
– Vår inventering gäller träd som planteras för flera år sedan och det tar tid innan vi ser resultat. Nu visar den att vi är på rätt väg och försäljningen av tallplantor ökar. Men vi är inte framme än och därför är det viktigt att skogsägarna hänger i och fortsätter öka andelen tall när man planterar på svaga och mellanbördiga marker, säger Lars Ingemarsson, skogskonsulent och viltexpert vid Skogsstyrelsen.
Nu består 56 procent av ungskogarna på magra marker i Götaland av tall. Visionen är att siffran ska gå upp till 85 procent.
Ökad andel gran är ett problem
Tidigare har skogsägare helst velat plantera granskog. Det blir ett problem när granen planteras på magra marker där den egentligen inte trivs. I sin tur leder det till att skogen blir mer mottaglig för skador.
Skogsstyrelsen beslutade i mars i år att införa en ny föreskrift där det är ett förbud mot att plantera gran på de marker som är bäst för tall.