Annons:

MP: Inför fler sommargågator i Kalmar

Peter Akinder (S) och Johanna Petersson invigde sommargågatan förra sommaren. Foto: Anders Blank

MP: Inför fler sommargågator i Kalmar

Förra året anlades en sommargågata vid Stadsbiblioteket i Kalmar. Miljöpartiet vill ha fler av den typen. 

Annons:

Miljöpartiet vill istället se en riktig satsning med fler sommargågator runt om i staden.

–Att utveckla centrala och välbesökta delar av en stad med hjälp av sommargågator eller sommartorg är nu etablerat på flera ställen i Sverige. I Stockholm görs fler än 40 platser om till sommargågator och sommartorg, Jönköping har arbetat med konceptet i flera år och sommargågator finns i bland annat Norrtälje, Göteborg, Lomma och Norrköping men även i många andra städer runt om i världen, säger Max Troendle (MP).

Att göra om en gata till sommargata innebär att gatan temporärt stängs av för trafik under sommarperioden och under den perioden blir en gågata. Under den perioden kan gatan fyllas av uteserveringar, bänkar och sittplatser, planteringar och växtlighet eller konst, scener och gatuförsäljare. 

Handlar inte om att förbjuda bilen

–Det handlar inte om att förbjuda bilen, utan är ett sätt att temporärt göra specifikt utvalda gator till öppna platser gjorda för människor under den period när flest människor befinner sig i staden.

Miljöpartiet vill se minst fem sommargågator i Kalmar. De ser exempelvis Larmgatan, Östra Sjögatan och Slottsallén som lämpliga platser, men de menar att det  behövs även sommargågator utanför centrala Kalmar och i andra tätorter i kommunen. Om Larmgatan görs till sommargågata kan exempelvis parkeringsplatsen vid lekplatsen göras till sommartorg, alltså en plats för exempelvis gatuförsäljning, matvagnar, sommarscen och aktiviteter.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt