Annons:

Nytt försök att hitta boende till ödehus

Robert Danielsson, Theresia Sandahl och Jennifer Erlandsson driver Landsbygdsröm. Foto: Linda Tengvall

Nytt försök att hitta boende till ödehus

Under pandemin växte intresset för att lämna storstaden och flytta ut på landet. Det vill initiativet Landsbygdsdröm spinna vidare på och tar nu bybors hjälp för att hitta inflyttare. 

Annons:

Flera kommuner har gjort inventeringar av ödehus. Räknat antalet och försökt spåra ägare. Detta för att kunna para ihop tomma hus med personer som vill flytta ut på landet. Kommunerna har blivit inspirerade av initiativet Landsbygdsdröm som jobbar för en levande landsbygd. 

– Det är jättebra att det görs inventeringar. Men vi behöver också hjälp av boende på orten. Det är många dem som inser att det behövs inflyttning för att säkra service som skolor och affärer, säger Jennifer Erlandsson på Landsbygdsdröm. 

Hon har nu tillsammans med medarbetarna Robert Danielsson och Theresia Sandahl tagit initiativ tillsammans med Region Kalmar län och Hela Sverige Ska Leva Kalmar län att genomföra två träffar för att inspirera bybor att se potentialen med tomma hus.

 – Ska det här verkligen fungera så måste folket på bygden vara med, det hjälper inte med bara kommunala tjänstemän. 

Landsbygdsdröm verkar över hela landet, men det finns en speciell förkärlek för Småland och Kalmar län. 

– Theresia är från Vetlanda, Robert från Trekanten och jag är störtkär i Öland och har rötter i Högsby, så vi vill brinner verkligen för platsen. I länet finns som sagt en unik ö, en lång kuststräcka och vacker inlandsnatur. Småland är dessutom det landskap där flest söker ödehus.

 Är det en grön våg vi ser nu under pandemin?

– Nja. I alla fall ett stort intresse att lämna storstaden och flytta ut på landsbygden. Detta väcktes under pandemin när människor helt plötsligt kunde vara arbetsplatsoberoende. 

Under torsdagen så kommer Landsbygdsdröm, region Kalmar län och Hela Sverige ska leva att ha en informationsträff på Hossmo gård.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt