Annons:

En grupp från Eritrea demonstrerar mot landsmän

Okbamikael Redae har bott i Sverige sedan 1980-talet nu protesterar han mot regimen i Eritrea. Foto: Privat

En grupp från Eritrea demonstrerar mot landsmän

Den 20 maj är det Eritreas självständighetsdag. Det kommer att firas, men alla i exil anser det inte vara en bra idé och kommer att demonstrera. 

Annons:

Det finns en ganska stor grupp från Eritrea som lever i exil i Kalmar län. Och det har varit slitningar inom gruppen. Gemensamt är att nästan alla flydde från regimen, men likväl finns det en grupp som utåt sett stöttar den sittande regeringen, alltså den de har flytt ifrån. För trots att de är flyktingar och har flytt hemlandet så är de tvungna att betala en summa till Eritrea. De som har hus i Eritrea kan bli av med det om de inte betalar. 

– Det är inte vilken regim som helst, det är den grymmaste. Vi känner oss inte säkra här. Det finns de som åker till Eritrea och firar med regimen. Håller man inte med regimen åker man inte dit, inte ens i närheten som Sudan eller i Etiopien, säger Okbamikael Redae. 

Han lever i exil i Sverige och flydde från Eritrea på 1980-talet. Sedan dess har många kommit efter bra i Kalmar län finns det någonstans mellan 150-200 personer som flytt från Eritrea. 

Får betala skatt till regimen trots att man bor i Sverige

De som lever i exil förväntas betala en avgift som går deras kyrka som är knutna till regimen, det kan handla om en månadsavgift på 100 kronor i månaden. Detta bekräftas i en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut. Där menar man att inkomster från de som lever i exil bidrar till regimens stabilitet och överlevnad, inte minst ekonomiskt. Systemet är välkänt och har uppmärksammats, likväl har det fått fortgå. 

Eritreanerna har fått låna Två Systrars kapell för sina gudstjänster, trots att de är ortodoxa. Strax före årsskiftet blev det dock bråk mellan oppositionella och regimtrogna. Det slutade med en misshandel som dock aldrig polisanmäldes. 

Nu är bygdegården i Torsås hyrd för att fira självständighetsdagen. Men det kommer att bli en demonstration utanför. Okbamikael Redae har ansökt om tillstånd för att demonstrera och markera mot de som är regimvänliga. 

Det har varit bråk tidigare, kan det bråk igen?

– Det finns en stor frustration bland många ungdomar så jag vet inte. De har i alla fall lovat mig att det ska bli lugnt, säger han.

En insamlingsfest kommer också att ske i Västervik den 24 maj.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt