Annons:

Kommunen ska höja sin kompetens gällande välfärdsbrott

Thomas Palmberg, specialist på polisen inom förebyggande av korruption och otillåten påverkan. Foto: Pressbild

Kommunen ska höja sin kompetens gällande välfärdsbrott

 

Det är ett större problem med välfärdsbrott, kategorin beräknas till hela 120 miljarder kronor i landet. 

Annons:

Under onsdagen fick politiker och tjänstemän en utbildning i hur man tar sig an problemet. Det kan handla om att tjänstemän hotas att ändra  sitt beslut, något som kan ta form av att personen utsätts för trakasserier, hot, våld eller korruption.

- Vi har blivit mycket bättre på att tänka på det här i Kalmar kommun. I slutändan så handlar det om att bete sig på ett sätt, både som förtroendevald och tjänsteperson, som gör att du enkelt kan stå till svars för det. Alla handlingar ska man kunna stå för, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Gästföreläsare under onsdagen var Thomas Palmberg, specialist på polisen inom förebyggande av korruption och otillåten påverkan, och Christina Kiernan, samordnare på SKR inom välfärdsbrott och otillåten påverkan.

Narkotikamarknader omsätter 3 miljarder – välfärdsbrottsligheten 120

– SKR bedömer att det finns välfärdsbrottslighet i alla våra verksamheter där det finns en möjlighet att tillskansa sig pengar eller fördelar. Det handlar om systematisk brottslighet. Polisens bedömning är att den kriminella ekonomin omsätter 100-150 miljarder varje år. Olika varianter av välfärdsbrottslighet inklusive arbetslivskriminalitet står för uppåt 120 miljarder. För att förstå den siffran lite bättre så kan man jämföra med narkotikamarknaden som omsätter mindre än 3 miljarder varje år, säger Christina Kiernan.

Offentliga myndigheters möjligheter att förebygga välfärdsbrottslighet går snabbt framåt. Frågan i sig har fått mer uppmärksamhet på senare tid och det finns stort intresse politiskt att motverka det.

- Det är tack vare en modig kommunledning som vi sitter här idag och stärker vår förmåga att motverka korruption och otillåten påverkan, säger Anna Flink, säkerhetschef.

Kommuner har ett uppföljningsansvar för att säkerställa att pengarna man betalar ut i slutändan hamnar rätt. För att motverka dessa typer av brott krävs kunskap och kontroller, något som kommunen redan är igång med att skapa.

- Kalmar kommun har nyligen gått igenom en revision mot otillåten påverkan. Det vi arbetar på nu är att skapa en lägesbild inom det brottsförebyggande och fortsätta höja kunskapen inom området, säger Anna Flink.

 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt