Annons:

Oxhagsskolan blir kommunal – “Är en jättefin skola”

Skolan i Oxhagen blir återigen kommunal. Foto: Anders Blank

Oxhagsskolan blir kommunal – “Är en jättefin skola”

Förra året kom beskedet att Thorén inte kommer bedriva skolverksamhet i Oxhagen. Kommunen kommer nu ta över. En tredjedel av deras pedagoger har lärarutbildning, nu kommer alla på skolan vara behöriga lärare. 

Annons:

De fristående skolorna har det inte så lätt. Dagens Kalmar berättade i veckan att Kalmar Fria Läroverk inte kommer fortsätta bedriva gymnasieskola på Malmen längre, detta sedan endast tio elever sökt utbildning på skolan till hösten. Redan tidigare står det klart att Thorén lägger ner sin verksamhet i Oxhagen. Kommunen beslutade tidigare i år att ta över verksamheten. 

– Vi kommer att bygga underifrån. Som det ser ut idag finns det ett elevunderlag på maximalt 30 elever per årskurs. Vi räknar med att mellan 15-17 kommer att välja Oxhagsskolan, säger Mats Linde, chef på utbildningsförvaltningen. 

Thorén Framtid tog över när Oxhagsskolan gick i konkurs. Det behövdes ingen ny ansökan till Skolverket om att starta utbildning, då detta ingick i konkursboet. Men nu har alltså ägarna beslutat att lämna över skolan till kommunen, de har i sin tur bestämt sig att öppna den igen. 

Man bedömer att det ska finnas möjlighet att få ihop tillräckligt med elever. Inte minst för att den nya stadsdelen Linnéstaden är under byggnation. 

Nyrenoverad skola

– Vi vet sedan tidigare att det är 10 procent i upptagningsområdena som väljer annan skola än den som är närmast, det är också så att 10 procent väljer en fristående skola, det är så vi beräknar antalet elever till en ny skola, säger Mats Linde. 

Skolan i Oxhagen har renoverats och även gymnastiksalen kommer att få en ansiktslyftning. 

– Den är jättefin nu, säger Marie Simonsson (S) ordförande i utbildningsnämnden. 

Kommunen tror också att kvaliteten på utbildningen kommer att höjas. Under nuvarande regi är det bara 30 procent av pedagogerna som har lärarbehörighet. När kommunen tar över anställs bara utbildade lärare.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt