Annons:

Arrestlokaler töms i Malmö på grund av Eurovision – interner har flyttats till Oskarshamn

Arresten i Oskarshamn har fyllts med häktade. Foto: Pressbild

Arrestlokaler töms i Malmö på grund av Eurovision – interner har flyttats till Oskarshamn

Nu när Eurovision drar igång i Malmö så förväntas demonstrationer. För polisen ska få plats i arresten så har internen flyttats till polisens lokaler i Oskarshamn. 

Annons:

Anstalter och häkten är överfulla. Det är numera mer regel än undantag att det är dubbelbeläggning. Och det stannar inte där. Polisen har tvingats låna ut sina arrestlokaler till häktade. Så har det sett ut under en längre tid. För någon vecka sedan satt det 70 personer som häktats som satt i polisens arrest. 

– Polisen har varit väldigt tålmodiga och ställt upp, men nu med Eurovision i Malmö så bad de oss på Kriminalvården att vi se om vi kunde hitta andra möjligheter, säger Richard Boström, kriminalvårdschef för Karlskrona och Kristianstad. 

Lösningen blev arresten i Oskarshamn. Där finns tio celler där nu häktade har flyttat in. En arrestlokal är betydligt mer spartanskt inredd än ett häkte, i fylleceller finns ofta bara en madrass. Men man har nu gjort i ordning med lite möbler och sängar. 

Hade semesterstängt för några år sedan

– Vi har ett oerhört ansträngt läge. Jag har jobbat med det här sedan 1980-talet och aldrig varit med om något liknande. Det är bara åtta år sedan vi hade semesterstängt på vissa häkten. Det är helt otänkbart idag. 

Det finns flera skäl till överbeläggningarna. Det är betydligt lättare att bli häktad idag, gängkriminaliteten har ökat men också att polisen fått ökade resurser att utreda brott. 

– Vi bygger och bygger, men det tar åtta år att färdigställa ett häkte eller en anstalt. 

Kriminalvården har personal på plats i Oskarshamn. De och häktade kommer vara kvar till nästa vecka.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt