Annons:

Stor hönsanläggning i länet drabbad av fågelinfluensa

En stor hönsanläggning i Kalmar län har drabbats av fågelinfluensa. Foto: MostPhotos

Stor hönsanläggning i länet drabbad av fågelinfluensa

En stor hönsanläggning i Kalmar län har konstaterats med fågelinfluensa. Det är den femte drabbade gården i Sverige. 

Annons:

Under dagen har det bekräftats att en stor fjäderfäanläggning i Kalmar län drabbats av fågelinfluensa. Det rör sig om en värphönsbesättning som blir den femte gården i Sverige med fågelinfluensa. Samtliga övriga fall har varit i Skåne. 

Jordbruksverket har spärrat av gården och satt upp ett restriktionsområde på tio kilometer runt anläggningen där särskilda restriktioner gäller.

− Det är mycket olyckligt att vi nu har fått bekräftat att ännu en stor fjäderfäanläggning drabbats. Övriga Europa har drabbats hårt, speciellt Frankrike och Nederländerna, och det verkar vara ett väldigt aggressivt virus med hög dödlighet denna influensasäsong, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Ska inte vara någon fara för människor

Nu höjs även skyddsnivån i södra Sverige. I södra Sverige gäller skyddsnivå 3 jämfört med skyddsnivå 2 i övriga Sverige. Detta innebär bland annat skärpta krav kring att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. 

− Vi vill uppmana djurägare i hela landet att vara extra uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning.

De hönor som visat sig smittade kommer nu att avlivas.

– Risken för smitta direkt eller indirekt från vilda fåglar kommer att vara fortsatt hög under de närmaste månaderna så vi vill uppmana alla som håller fjäderfä att konstant upprätthålla goda smittskyddsrutiner, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Som konsument kan man fortsätta äta ägg eller kött från fjäderfä, enligt Livsmedelverket. Den här varianten av fågelinfluensa, H5N8, har inte setts hos människor och risken att människor ska smittas bedöms som nästintill obefintlig, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt