Annons:

Smittskyddsläkaren lovar ingenting:

Lisa Labbé Sandelin menar att vi kommer behöva leva vidare med smittan under lång tid. Foto: Region Kalmar län

Smittskyddsläkaren lovar ingenting: "Kommer behöva leva vidare med smittan"

Många drömmer om att återgå till en normal tillvaro. När kommer vi kunna det? 
– Vi kommer behöva hantera att leva med smittan en längre tid, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

I snart ett år har vi levt med restriktioner, inställda evenemang och uteblivna upplevelser. Många, inte minst inom vården, har fått jobba hårt och under svår press. 

Befolkningen börjar tröttna på situationen – men när kan allt bli som det brukar? Vi frågade smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

– Någonstans tror jag att det vore skönt att säga att snart är det här över, men utifrån hur det ser ut, tyvärr, tror jag inte vi är där snart. Även om vi vaccinerar och vaccineringen blir en succé, så kommer vi behöva hantera att leva smittan en längre tid, säger hon. 

Det kan låta som ett dystert besked, men Labbé Sandelin har varit betydligt mer pessimistisk tidigare. 

– På många sätt ser det ljusare ut och det är häftigt att se vaccinationseffekten, men vi verkar vara i en ny brytpunkt. Det är lite mittemellanläge och vi får se lite grann vart det tar vägen. 

Tror du att vi kommer ha en mer normal tillvaro i höst?

– Jag förstår att man vill veta det, men det är jättesvårt att veta. Mot den brittiska varianten verkar vaccinet fungera bra och fortsätter vi vaccinera befolkningen blir den varianten mindre vanlig. Vi vet att det kan komma varianter som vaccinet inte rår på. Att då göra om vaccinen, den processen görs inte på några veckor och man vet inte om eller när vi kommer behöva fylla på vaccindoserna man har fått. Helt som vanligt tror jag inte det blir i höst, men lättare än nu. 

"Orolig för sportlovet"

En stor oro är hur sportlovsresande kommer påverka smittspridningen.

– Jag är orolig för att sportlovet och resande ska göra att man får en massa nya kontakter och träffar de som har smittan. Det kan bidra till en ökad smittspridning. Jag vill trycka på att resa smittsäkert, men även att tänka sig för hur man beter sig när man kommer hem, att inte skicka iväg barnen på en massa aktiviteter utöver de nödvändiga. Det handlar om att pausa det andra. Hur vi beter oss nu och den kommande tiden är verkligen viktigt. Det handlar om att minska sina kontakter.

Det finns olika uppgifter kring om den som bär på antikroppar endast kommer behöva en dos av vaccinet.

– Problemet är att det inte finns tillräckligt med data än, men det kan vara så. Det är rimligt att anta att en dos späder på antikropparna, men ännu finns inte tillräcklig data. När det finns kan man skräddarsy vaccinen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt