Annons:

Smittskyddsläkaren försiktigt positiv:

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin hoppas att det är det värsta ligger bakom oss i Kalmar län.

Smittskyddsläkaren försiktigt positiv: "Hoppas innerligt att vi har haft det värsta"

Det värsta kanske har varit. Vecka 19 ser ut att bli den bästa veckan på länge i Kalmar län.
– Jag önskar av hela mitt hjärta att det är en sann och trovärdig nedgång, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Brasklappen tas direkt. För vecka 19 kan det fortfarande ske en efterregistrering av antalet fall, men när måndagens coronasiffror kom för regionen ser vecka 19 ut att bli den bästa sedan vecka 11. Då bekräftades 698 fall i länet. Förra veckan ligger på 726 vid måndagens rapportering.

– Det är alltid vanskligt på måndagar, men det ser positivt ut. En fråga är ju om det är en kombination av en sann nedgång och något mindre benägenhet att provta sig. Men samtidigt hade vi hög provtagning förra veckan också, så nedgången ser rätt tydlig ut. Men det är alltid viss eftersläpning och efterrapportering på måndag och tisdag, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och fortsätter:

– Det är lite för tidigt, men visst kan man hoppas. Det vore fantastiskt. 

Värsta kan vara bakom oss

Labbé Sandelin säger sig vara försiktigt positiv och att vara tvärsäker för tidigt har hon inte velat vara under hela pandemin.

– Det har varit höga siffror i många veckor, men även nationellt ser vi en nedåtgående trend. Det är säkert flera faktorer som samverkar kring detta. De regionala rekommendationerna som skärptes har funnits en tid och borde ha fått effekt nu. Vi har också vädret som hjälper till. Men i samma vågskål har vi även det faktum att många är väldigt trötta på det här och kanske inte orkar bry sig på samma sätt. Jag är försiktig positiv, men vi får inte släppa för tidigt. Då finns det risk för en hög topp en bra bit in på sommaren. Helt över är det inte, men det är på väg åt rätt håll.

Tror du att det värsta är bakom oss nu?

– Någonstans hoppas jag innerligt att vi har haft det värsta och är på andra sidan krönet. Mycket talar för det. Generellt vid den här årstiden brukar infektioner gå ned och vi såg ju också en nedgång vid den här tiden förra året. Vaccinationerna hjälper oss ju också, vecka för vecka. Att över 50 procent fått en första dos är fantastiskt. 

Diskussion med FHM

Den 1 juni väntas lättnader nationellt. Regionalt kan fortfarande vissa restriktioner ligga kvar.

– Det kommer vara en diskussion de närmaste två veckorna, hur man gör nationellt i förhållande till regionalt. Det här är oprövad terräng, men vi har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten om hur man kan anpassa det regionala i förhållande till det nationella. 

Kan du säga något om vad det lutar åt för länet?

– Det kan vi inte säga förrän i mitten eller slutet av nästa vecka. Det är helt nytt för oss alla och där måste det finnas en diskussion först. 

Färre äldre på sjukhus

De senaste veckorna har 80-plussarna som vårdats på sjukhus varit betydligt färre.

– Vi ser också en tydlig nedgång för 70-79-åringarna, men det är fortfarande en del som vårdas på sjukhus. Men den dominerande gruppen är 50-59 år och den bilden kommer förhoppningsvis ändrad. Vi räknar med att belastningen på hälso- och sjukvården ska minska. 

Det finns fall med vaccinerade som insjuknat i Kalmar län, men det är relativt sällsynt, säger Labbé Sandelin.

– Det är inte alls i samma utsträckning hos vaccinerade. Den brittiska är mer smittsam och smittar i alla åldrar. Vi har också utökat provtagningen av barn och ungdomar, vilket har gjort att vi upptäckt många närkontakter utan symtom. Vi har haft en ganska intensiv provtagning där och därför kunnat hitta fler fall i de här grupperna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt