Annons:

Total förvirring med nya pandemiregler

Kalle Söderlind driver bland annat En trappa upp. Foto: Anders Blank

Total förvirring med nya pandemiregler

Nya regler för restauranger, fast lagtexten var inte klar. 

– Bara en person vid varje bord, säger Folkhälsomyndigheten

– Gör som ni gjorde tidigare så kontrollerar vi senare, säger kommunen. Men ändrar sig senare. 

Annons:

I dag började de nya striktare pandemireglerna och det råder total förvirring vad som egentligen gäller. Under fredagen gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet. “För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats gäller att antalet besökare i ett sällskap endast får uppgå till 1 person, om inte serveringsstället kan nås genom egna entréer.”

Kalle Söderlind, driver förutom Bryggan och Zegel även En trappa upp.  Den senare restaurangen ligger i Hansa City och ska alltså omfattas om de nya reglerna. 

– Jag fick jobba på snabbt. Jag tog kontakt med min fastighetsägare och frågade om jag inte kunde använda nödutgången som entré. Det gick. 

Öppnade upp nödutgången och kunde ta emot fler gäster

Nödutgången är belägen på utsidan och går via en trapp ner till parkeringen. Nu hade han helt plötsligt en egen entré och kunde gå från en gäst per bord till fyra. 

Men han visste fortfarande inte hur han skulle göra med entrén till själva köpcentret. Var han tvungen att stänga den. 

– Jag tog kontakt med kommunen. Det tyckte allt var så förvirrat att de sa till mig att göra som jag gjort tidigare i veckan. Sedan skulle de komma och kontroller, säger han. 

Dagens Kalmar åkte runt till köpcentrum och kunde konstatera att efterlevnaden av de ny reglerna var dåliga hos de restaurangerna som saknar egen entré. Det gäller både på Giraffen och på Gallerian. Där satt sällskap med fler än två personer, precis som tidigare i veckan. 

Kalle Söderlind tycker att information är under all kritik. 

– Jag läser om de nya reglerna i fredags. Den information jag fick kom från kvällstidningar, det ska inte vara så här. 

Under sen eftermiddag får Dagens Kalmar tag på livsmedelsinspektören Ingeborg Nikkanen. 

Otroligt förvirrande

– Det var otroligt förvirrande. Jag ringde folkhälsomyndigheten på förmiddagen och då var inte lagtexten klar. Jag tog kontakt med länsstyrelsen också och de hade också svårt att veta vad som gäller. Nu ska jag ringa runt till de som ställt frågor och berätta vad som gäller. 

För Kalle Söderlind räcker det med att han stänger ner sin entré mot köpcentret för att ska kunna ha fler än en person per bord.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt