Annons:

  • Då kan 40-plussarna få vaccin –

    Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare i Kalmar län.

  • Då kan 40-plussarna få vaccin –

    Foto: MostPhotos

Då kan 40-plussarna få vaccin – "Det är planen"

Redan nästa vecka kan 40-plussarna få boka tid för vaccin mot covid-19. Hela 75 procent i gruppen 50-59 år har fått den första dosen eller är inbokad för den.
– Vaccinationstäckningen är väldigt hög, säger samordnaren Marie Ragnarsson.

Annons:

Under nästa vecka kan personer födda 1981 eller tidigare få möjlighet att boka vaccintid för vaccinering mot covid-19. Region Kalmar läns riktmärke är 70 procent i åldersgruppen före och nu har 75 procent fått den första dosen eller är inbokad för den. 

– Vi ser att vi har en hög vaccinationstäckning i den gruppen. Alla åldersgrupper vi hittills har vaccinerat har vi en hög vaccinationstäckning i. Om man tittar på 50 år eller äldre så ligger vi på 88 procent vaccinerade eller bokade vaccintider. Det är jättebra och väldigt högt, säger Marie Ragnarsson.

I nuläget finns inga tider att boka, men nästa vecka kan det släppas för 40-plussarna.

– Det är vår plan, men sedan beror allt på vad som händer med leveranserna. De 50-plussare som inte har fått någon tid än ska förstås också få möjlighet till det.

"Vill inte göra någon besviken"

I gruppen 40-49 år är det redan 28 procent som fått vaccin eller är bokade för dos ett. Detta beroende på att de är vårdpersonal eller tillhör någon av riskgrupperna. Det innebär också att det inte behöver dröja allt för länge innan gruppen 30-39 år också får börja boka tider.

– Vi har en tanke om när det kan ske, men det är inget vi vill gå ut med. 

När kan alla vuxna som vill ha fått vaccin?

– Jag tänker som det är sagt nationellt. För första dosen är det vecka 35. Vi hoppas och tror att vaccinationsgraden ska vara hög i alla åldersgrupper, men tror att det kan vara svårare desto längre ned vi kommer i åldrarna.

Kan ni gå från riktvärdet i ett sådant läge?

– Målsättningen är att vaccinera upp de doser vi får till oss. Vi ska inte spara något vaccin i några frysar.  

Hur mycket vaccin planeras det att länet får i juni?

– Det finns en plan men den kan också förändras snabbt när det gäller mängden. Det är därför vi bara släpper tider några veckor framåt. Vi vill inte göra invånarna besvikna. 

"Går upp och ned"

Fram till vecka 25 väntas något lägre vaccinleveranser. Efter det väntas runt 20 000 doser.

– Det går lite upp och ned. Vi har 55 000 som ligger och väntar på sina dostvåor, så vi är i lite olika faser i vaccineringen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt