Annons:

Tilde, Erica, Jonas och Lykke kan börja fungera som familj igen efter försäkringskassans beslut.

Nu ljusnar det för Erica - har fått beslut om assistans

Kommunen kopplades in då man räknade med väntetider från försäkringskassan. Nu var det istället så att försäkringskassan tog beslut om assistans före kommunen. Och det blev bättre än vad hon vågat hoppas på. 

Annons:

Dagens Kalmar har i flera artiklar berättat om Erica som är rullstolsbunden efter en blödning i ryggen. Vi har berättat om hennes kamp mot kommunen för att kunna få en dräglig hemmatillvaro. Kommunen brukar fungera som en brygga innan beslut tas av försäkringskassan om personlig assistans. Försäkringskassan har meddelat att de har långa handläggningstider på runt fem månader. Men nu är de ändå före kommunen. 

– Vi ansökte till båda instanserna under april månad och förfarandet med försäkringskassan har varit oerhört smidigt. Jag har haft ett telefonmöte på 1,5 timme med försäkringskassan. Med kommunen har jag haft över tio möten. De har hela tiden ifrågasatt mitt vårdbehov, krävt fler intyg. Just nu, mitt under semestern, får de inte tag på min läkare, så det måste leta efter en annan som kan intyga mitt behov, säger Erica. 

Kommunen säger sig ha prioriterat hennes fall

Ändå har Kalmar kommun prioriterat det här ärendet och när hon frågar på vilket sätt får Erica svaret “vi har haft möten”. 

Kalmar kommun har sagt att de kanske kan komma med ett förslag till beslut under augusti månad. Då kommer beslutet från försäkringskassan redan vara verkställt.

– Det är sån otrolig lättnad. Det har äntligen lagt sig ett lugn över mig och min familj. Nu kan jag vara mamma, fru och Erica igen, tidigare var jag ingen. Jag var bara placerad i ett hörn utan människovärde. 

Nu får hon det hon önskat och faktiskt lite till. Det blir assistans all vaken tid och även nattetid vid behov. 

– De har sett till hela familjen. Något jag trodde kommunen också skulle göra. Nu kommer vi att få ett delat familjeansvar igen. Det blir inte bara Jonas som ska dra det tunga lasset med barnen och hemmet, säger Erica. Som det varit nu har jag tvingats avbryta nattningen av Tilde för att hemtjänstpersonal kommit och skulle lägga mig. Nu får vi vårt familjeliv tillbaka. 

Det är inte bara Jonas som får avlastning, utan även Ericas mamma och svärmor som i stort sett bott hos familjen i perioder för få det att fungera. 

Sedan utskrivning från sjukhuset har Erica varit beviljad punktinsatser från hemtjänsten. En åtgärd som inte motsvarat hennes behov, menar hon.

– Jag har blivit låst till hemmet och ett icke flexibelt liv, passa tider för besöken och ibland lång väntan som vid läckage. Nu ser jag fram emot en betydligt smidigare tillvaro.  

– Sen blir det otroligt skönt att inte ha folk springande fram och tillbaka, som det är nu, säger Jonas. 

Möten har kostat pengar

Jonas är också väldigt kritisk till kommunens agerande och undrar hur mycket det kostat med alla dessa möten. Vi har efterfrågat en smidig hantering från kommunens sida och bara mötts av motstånd. Man har haft alla chanser att skapa en bra men tillfällig lösning, men har istället valt rakt motsatt linje. Tråkigt att vägen fram ska vara så tuff när man är mitt i en kris, men en oerhörd lättnad nu när rätt instans verkligen förstått behovet.

Efter Dagens Kalmars artiklar krävde och fick Måns Linge (M) ett möte med presidier och nämndsordförande. Efter mötet berättade han att han var nöjd. Men inte vad han var nöjd med, ingenting förändrades för Erica. 

– Jag skrev till Måns Linge och frågade vad som var bra med mötet, men har inte fått något svar, säger Erica.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt