Annons:

Nytt grepp från slottet – teatervandring

Teatervandring på Kalmar slott den 1 juni. Foto: Pressbild

Nytt grepp från slottet – teatervandring

En vandring runt slottet samtidigt som besökaren får en teaterupplevelse. Den 1 juni har Häxor – en teaterföreställning premiär på Kalmar slott.

Annons:

Utställningen Häxor, som berättar om 1600-talets häxprocesser, visas just nu på Kalmar slott. Den 1 juni är det premiär för en ny teatervandring som gör mer historien levande.

Teaterföreställningen går som en vandring genom utställningens salar med utställningen Häxor som en kuliss. I föreställningen möter besökarna tre personer ur historien som kommer tillbaka som skuggor av sina forna jag. 

– Det är första gången vi erbjuder något liknande i anslutning till en utställning och jag tror att teatervandringen kommer att bli ett väldigt bra komplement till utställningen Häxor. Med hjälp av teater kommer besökarna att få möta människor från Älvdalen 1668, då det som blev början på Sveriges största rättsskandal startade, säger Meg Nömgård, slottschef på Kalmar Slott.

En av personerna är Brita, som levde i Älvdalen när “Det stora oväsendet” bröt ut och häxbålen flammade upp över hela landet. Runt Brita viskas det och plötsligt står hon i stormens öga och döms för häxeri. 

Ger utställning en ny dimension

Teatervandringen ”Häxor – föreställningen” är skapad av Lisen Hertzman, som är scenkonstpedagog på Regionteatern Blekinge och Kronoberg samt skådespelare och regissör i teatergruppen Kompani Error. Hon har tidigare arbetat som skådespelare och guide på Kalmar Slott och var bland annat med och skapade och spelade i föreställningen ”Jösses Gösta” som handlade om Gustav Vasa.

– Det är så roligt att få ge utställningen ytterligare en dimension. Att få ge röst till en av de kvinnor som dömdes i Älvdalen har varit en spännande utmaning och målet är att göra det som känns avlägset verkligt och levande. Jag är också tacksam över att återigen få arbeta i denna fantastiska miljö som är perfekt för teater, säger Lisen Hertzman.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt