Annons:

Tuffa tider för hantverksöl – Ängöl vill ha skattesänkning

Marie Nicholson (M), Johan Håkansson och Måns Linge (M). Foto: Anders Blank

Tuffa tider för hantverksöl – Ängöl vill ha skattesänkning

Höjda råvaru- och energipriser slår hårt mot mikrobryggerierna. Nu vill Ängöls Johan Håkansson ha sänkt skatt. Och han får medhåll från riksdagsledamoten Marie Nicholson (M).
– Det kommer vi att jobba mot. Men vi måste vara överens i regeringen, säger hon.

Annons:

I lågkonjunkturer höjs nästan alltid skatten på tobak och alkohol. I år är inget undantag utan det har skett en skattehöjning på båda varuslagen. Detta i en tid när det är svårt att vara liten ölbryggare. 

– Hantverksölen har en minskad försäljning på 19 procent. Medan större bryggerier bara har haft ett tapp på 4 procent, säger Johan Håkansson som driver Ängöl i Kalmar. 

Det handlar om ökade råvarupriser men också att kostnaderna för glasflaskor har stigit. Orsaken är som oftast när det gäller prisökningar idag, kriget i Ukraina. 

Ett vanligt konsumentbeteende är att när priserna höjs så väljer man det billigare alternativet. I det här fallet väljer kunder i större utsträckning än tidigare öl från billigare och större bryggerier. Det slår hårt mot de mindre. 

Johan Håkansson vill nu ha en halvering för de som producerar hantverksöl. Och han får medhåll från från riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) från Vimmerby, som passande nog också sitter i skatteutskottet. 

– Vi är överens i vårt parti. Nu gäller det att övertyga de andra i regeringen också säger hon. Det är i sammanhanget inte en stor kostnad, det handlar om runt 100  miljoner kronor att halvera skatten för de små bryggerierna. 

Men ni var med och beslutade om en skattehöjning på alkohol, hur får du ihop det?

– Det var ett misstag och något jag ångrar, säger hon. 

Man har också aviserat ytterligare höjning av alkoholskatten den 1 januari 2024. 

– En höjning av alkoholskatten innebär bara att ännu mer pengar försvinner från landet. Mer svensk öl skeppas till Puttgarden och andra bordershops, säger Johan Håkansson. 

När kommer skattesänkning för de mindre bryggerierna?

– Det vågar jag inte lova, men jag kommer att driva på, säger Marie Nicholson. 

De svenska hantverksbryggerierna är uteslutande småföretag, och Sveriges fyra största hantverksbryggerier har mellan 10 och 20 anställda. Bryggerierna är regionalt väl spridda över Sverige och återfinns många gånger i små orter och i glesbygd. Intresset för exportsatsningar ökar dessutom ju större bryggerierna är. Det är svårt för Ängöl att ha export som exempelvis Åbro och Spendrups har. 

Enligt en inlaga från Sveriges oberoende bryggerier skulle det också vara ett lyft för arbetsmarknaden. “En reducerad skatt kommer till största del att investeras i utökad kapacitet i form av utrustning och personal. Uppskattningsvis kan detta leda till cirka 70 nya anställningar inom bryggerisektorn”, skriver man.

En annan evighetsfråga har varit den om gårdsförsäljning. Någon som också lokala vin- och ölproducenter drivit i många år. 

– Det skulle hjälpa oss att kunna sälja direkt från vårt bryggeri till besökare, säger Johan Håkansson. 

Men trots att frågan diskuterats och drivits under en tioårsperiod så har inget hänt. Och nu sitter Moderaterna vid makten. 

– Det är något vi jobbar för men även här måste vi vara överens med de andra regeringspartierna. Men det är inte regeringens viktigaste fråga just nu, säger Marie Nicholson.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt