Annons:

Anrik frisör till nya lokaler – men flytten blev bara några meter

Greger och Gunilla Bergfeldt driver salongen på Larmgatan. Foto: Anders Blank

Anrik frisör till nya lokaler – men flytten blev bara några meter

Det gamla huset höll på att sjunka. Då bestämde sig Bergfeldts frisörer för att flytta. Men det blev i samma kvarter. 

Annons:

 

Hörnhuset på Larmgatan/Strömgatan har varit en liten egen historia. Byggd på gammal sjöbotten och i dåligt skick. Det höll på att sjunka. Fastighetsägaren ville riva, kommunen gav rivningslov. Men beslutet överklagades, nu ska det renoveras istället. Bergfeldts frisörer har varit i just den byggnaden sedan 1998 och beslutade sig för att flytta. Så blev det också. Men bara några meter. Ny plats blev det gamla kårhuset Konditori Atlantic, som tidigare haft en mängd olika verksamheter. Det är en lokal med stora skyltfönster ut mot Larmgatan, lättjobbad och luftig. 

– Det blev precis som vi ville. Här har vi kunnat bygga upp en lokal som passar verksamheten och kundernas behov. 

Ett behov som debatterats det senaste åren är önskan om att få en så kallad tyst klippning. Frisören ska alltså inte småsnacka eller socialisera sig med kunden. Det ska vara tyst så mycket som möjligt. 

– Ja, vi har märkt av ett ökat behov. Jag tror väl att kunderna uppskattar tystnad mer än tidigare. Därför har vi en övervåning som vi kan erbjuda för klippning med mindre prat. Sedan finns det också en kategori som vill jobba samtidigt som de klipps. De vill också ha det tyst. 

Tidigare hade frisörer ofta stolar på rad, det var tung musik som spelades och frisörerna förväntades prata. Men det är andra tider nu. 

Det finns en uppfattning om att det är en överetablering av frisörer i Kalmar?

– Ja, men det stämmer inte. Det är så att det är väldigt svårt att få tag på frisörer. Det är bara 20 procent av de som utbildar sig som senare jobbar som frisör. 

Vad beror det på?

– Jag tror att samhället inte förbereder dem tillräckligt när det gäller att vara sociala. Många upplever det som jobbigt. 

Bergfeldts frisörer är ett anrikt företag. Grundarna, Gunilla och Gregers, morfar och farmor startade en salong i Älghult 1937. Sedan har det fortsatt. Nu finns de även i Karlskrona och i Växjö.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt