Annons:

Därför vill socialministern inte se folkomröstning i Nato-frågan

Socialminister Lena Hallengren vill inte folkomrösta om ett svenskt Nato-medlemskap. Foto: Simon Henriksson

Därför vill socialministern inte se folkomröstning i Nato-frågan

På tisdagen besökte socialminister Lena Hallengren Vimmerby och Hultsfred. Vår tidning passade på att ställa frågor om Nato.
– Det vore inte seriöst att inte ta in en så dramatisk förändring i vår omvärld, säger hon.

Annons:

Under tisdagen var Lena Hallengren, socialminister från Kalmar, på besök i de norra delarna av länet. Hennes besök handlade inte om Nato förstås, men när vi fick en pratstund med henne tog vid tillfället i akt att ställa frågor. 

Enligt P4 Östergötland sa Lena Hallengren (S) att hon lutade åt ett ja till Nato i samband med sitt första maj-tal i Norrköping och Linköping.

– Jag vill inte säga att det handlade om att jag svängde. Det var snarare en fråga om lokalradions sätt att tolka det. Vi har en process inom partiet och på söndag är det partistyrelse och då ska vi fatta beslut. Jag vill avvakta den diskussionen och den dialogen, säger socialminister Lena Hallengren.

Samtliga partier till höger om Socialdemokraterna är för en svensk Nato-ansökan. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot ett svenskt medlemskap. S har ännu inte tagit ställning, men allt talar för att man säger ja till att gå med i Nato.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att man skyndar fram det här beslutet. Vad anser du om det argumentet?

– Jag tycker inte att man skyndar fram. Jag tänker att skälen inte kommer se annorlunda ut om några veckor eller ett par månader. Det finns skäl att sätta ned foten oavsett hur foten sätts ned. Oavsett val är det ett vägval och så mycket har förändrats i vår omvärld och det säkerhetspolitiska läget. Det är ett vägval och det kommer inte vara enklare eller bättre om ett antal veckor. Så ser jag inte på det. 

"Svår fråga"

Sin egen personliga åsikt om Nato vill Lena Hallengren inte kommentera.

– Vi har jättestora medlemsmöten digitalt och i varje partidistrikt. Många är osäkra för det är svårt. Jag har inte mandat att deklarera något och det är inte många dagar kvar. Vi ska ta ansvar för det som är bäst för Sverige och det är viktigt, inte bara vad jag tycker, utan att ta in omvärlden och det säkerhetspolitiska läget. 

Befolkningen fick folkomrösta om både EU och EMU. Varför inte om den här viktiga frågan?

– Det finns olika skäl till det. Det är en väldigt svår fråga och kunskapen om de säkerhetspolitiska aspekterna är svåra. Det är inte självklart enklare för att vi folkomröstar om det. Jag tror många genuint tycker att det är väldigt svårt och man har också rätt att ställa krav på de politiker man väljer. Vi är i ett läge nu där vi behöver ta ställning och göra det i anslutning till att Finland tar ställning. Vi ska fortsätta förhålla oss gemensamt med Finland och då ska vi inte skjuta på det. 

Smärtar det inte att 200 år av alliansfrihet skulle vara över?

– Det får jag återkomma till när vi satt ned foten, men vi kan inte ha en position där man inte bryr sig om världen förändras. Det blir fel. Ulf Kristersson skulle inte ändra sig förrän himlen ramlade ned och det har den inte gjort, men ändå samarbetar han med SD. Om omvärlden förändras så dramatiskt som nu skett, så måste man ta det säkerhetspolitiska läget, Finlands läge och vårt ställningstagande i beaktande om man vill ompröva det eller inte. Det återstår att se, men det vore inte seriöst att inte ta in en så dramatisk förändring i vår omvärld.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt