Annons:

  • Här får Lena Hallengren första sprutan vaccin mot covid-19. Foto: Socialdemokraterna/Pressbild

Ministern från länet har fått första dosen – det här vaccinet fick hon

Socialministern Lena Hallengren, från Kalmar län, har fått sin första vaccindos. Hon fick den på vaccinationescentralen i Kalmar på torsdagen.
– Det var ett otroligt smidigt förfarande, säger Lena Hallengren på en länsgemensam pressträff.

Annons:

Vaccineringen fortsätter gå framåt i Kalmar län. På torsdagen fick socialminister Lena Hallengren (S) från Kalmar sin första spruta mot covid-19. 

Hon vaccinerades på vaccinationscentralen i Kalmar på torsdagsförmiddagen och höll därefter en pressträff med länets media. 

– Jag har haft möjlighet att vaccinera mig. Det var ett otroligt smidigt förfarande och man blir nästan rörd när man står i den långa kön, kliver in och möts av 14:e dagen, 1 200 vaccinerade och totalt 12 727 personer var det när jag klev in. Det är ett otroligt effektivt maskineri. Man får information och möjlighet att ställa frågor. Det går snabbt och sedan är nästa tid bokad, säger Lena Hallengren. 

Precis som alla andra fick Hallengren sitta en stund under uppsikt av personal.

– Det är för att man inte ska få en allergisk reaktion som inte är förväntad. Jag måste säga att det är en förmån att få leva i ett land och ett välfärdssamhälle där det här går smidigt och man bara kan vänta på sin tur. Alla får lika möjligheter och vi vaccinerar efter behov. Vi har börjat med dem som har störst risk för svår sjukdom. 

Fick Pfizers vaccin

Hallengren fick inga biverkningar och mådde bra strax efter lunchtid, säger hon.

– Själv mår jag bra och fick inga reaktioner, vilket jag hoppas att de flesta inte får. Sedan kan man få feber och huvudvärk och det är inget man ska vara rädd för. Många vaccinationer har det. Men jag håller tummarna att jag får fira valborg utan feber och huvudvärk. 

Eftersom hon är under 65 år kunde hon få Pfizer eller Moderna. 

– Jag fick ett av dem. Men jag vill vara tydlig med att om jag hade varit över 65 år och erbjudits Astras vaccin hade jag gladeligen tagit det. Man ska tänka på att om någon säger nej till Astra är det risk att det blir över och behöver kastas i slutet av dagen. Det innebär att någon över 65 år till slut behöver ta Moderna eller Pfizer, vilket gör att det tar längre tid för någon yngre att få vaccin. 

Varför vill du inte säga vilket vaccin du fick?

– Jag kan absolut säga att jag fick Pfizer, men jag tycker inte vi ska förstora upp vilka vaccin man får. Det var min poäng och därför jag hade en utläggning om Astra. Det är väl ganska ovanligt att man går till läkaren och är väldigt noga med vilket antibiotika man får utskrivet eller läser bipackssedlarna till huvudvärkstabletter. Jag tror få gör det, men plötsligt har det blivit en stor sak. Jag tyckte inte poängen var vilket vaccin jag fick. Jag frågade inte, men fick informationen och engagerade mig inte det. 

"Finns många tider"

Hon är väldigt glad att Region Kalmar län kommit så långt i vaccineringen. 

– "Är vi redan i fas 3?", tänker nog många och så känner jag också. Det finns väldigt många tider och det är viktigt att man gör sin bokning och tar den tid man får och bidrar till att allt vaccin används. 

Här nedan kan du se en film på när Lena Hallengren vaccineras med dos ett. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt