Annons:

C i Kalmar har fått ny ordförande – här är frågorna han brinner mest för

Jaafar Al-Jabiri ny ordförande för C i Kalmar. Foto: Pressbild

C i Kalmar har fått ny ordförande – här är frågorna han brinner mest för

Jaafar Al Jabiri är Centerns nya ordförande. Han har tidigare varit mest engagerad i kampen mot våldsbejakande extremism. 

Annons:

För några år sedan tog Jaafar på sig uppgiften att kartlägga IS-sympatisörer i länet. Ha koll på rörelser och utveckling. Men arbetet har avstannat. 

– Sedan kampen om Kalifat i Irak och Syrien förlorats så har den verksamheten minskat i Sverige. Eller i alla fall är det betydligt svårare att hitta individer som är våldsbejakande. 

Han valdes till Centerns nya ordförande i Kalmar i söndags och har varit engagerad i kommunpolitiken under en längre tid. En av de mest brännande frågorna just nu är moskébygget. Han ser främst positivt på byggandet av ett bönehus, men allt handlar om hur det blir. 

– Centerpartiet bjöd in en professor och författare i religionsvetenskap som kunde konstatera att arkitektritade moskéer med samfund som är öppna för alla hart större möjligheter till transparens jämfört med källarmoskéer. Det har blivit en väldigt polariserande debatt grundad på många sätt på islamofobi, det är synd. Religionsfriheten är en lagstadgad, och muslimer, precis som alla andra grupper ska få utöva sin religion och ha gudstjänster. 

Det har pratats mycket om utländsk finansiering, även om Muslimska trossamfundet som står bakom bygget förnekar att det är så i Kalmar?

– Tidigare har det varit bland annat rika Gulfstater som har bidragit med finansiering av moskéer i Europa men nu har det skett stora förändringar i dessa stater. Det finns en ny kronprins i Saudiarabien som propagerar för en mer moderat islam. De jobbar aktivt för att få bort wahabism och salafism, de mer extrema formerna av religionen och som islamistiska terrorgrupper har anammat. Flera av dessa utövare sitter fängslade idag. Det har också gjort att finansieringen för utländska projekt har avstannat. Han menar att Saudi och andra länder är på väg mot ett mer moderat Islam och öppnare samhälle. Att han ser tydliga tecken på det, att det finns prinsar där som vill ha en annan väg än tidigare. 

Du är inte orolig för att den tilltänkta moskén i Kalmar kan vara till en del utländsk finansierad? 

– Jag har ingen anledning att misstänkliggöra samfundet. Moskébygge och extremism är två olika ämnen som inte får blandas i det fallet. Min erfarenhet är att etablerade moskéer bidrar till och med med att bekämpa extremism och segregation. Svenska muslimer har enats och samlat pengar för att bygga en moské, en öppen verksamhet med samfund, jag förstår inte varför vi i det fallet ska misstänkliggöra de.  

Partiledare Muharrem Demirok är muslim precis som du, säger det något om Centern?

– Man tar inte med den nominerades religion i kravprofilen. Muharrem har en gedigen erfarenhet i politiken, bland annat som kommunalråd i Linköping. vi är ett parti där människor som håller med oss i våra grundläggande svenska och demokratiska värderingar är välkomna att engagera sig politiskt oavsett tro. Personligen min religion påverkar inte mitt politiska arbete och har aldrig gjort det. Däremot har jag använt min kunskap om min religion för att bekämpa extremister och krafter som vill att muslimer ska leva i ett parallellsamhälle. Min tro består mycket av det andliga. För mig är det ganska enkelt. Man ska bidra genom att alltid sträva efter att vara en god människa, blicka upp mot det goda och bekämpa, eller i alla fall inte sprida hat och misstänkliggöra människor utifrån religion, etnicitet, bakgrund eller sexuell läggning. Det är något jag har fört under tolv år av politisk engagemang och som jag för vidare till mitt barn i rollen som pappa. 

Vad vill du göra som ordförande?

– Vi är ett gräsrotsparti och det vill jag försöka utveckla ännu mer lokalt. Se till att utveckla organisationen, engagera både nya och gamla medlemmar för att tillsammans utveckla vår lokalpolitik. Vi närmar oss EU-valet och den är väldigt viktig vår Sverige och vår region i synnerhet.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt