Annons:

Riksdagsmannen tackar för sig - nu väntar lokalpolitik i Vimmerby

I och med valet 2020 tackar riksdagsman Jan R Andersson för sig. Nu väntar i stället lokalpolitik i Vimmerby. Foto: Arkivbild

Riksdagsmannen tackar för sig - nu väntar lokalpolitik i Vimmerby

Efter 16 år i riksdagen tackar Kalmar-politikern Jan R Andersson (M) för sig i och med mandatperiodens utgång 2022. I stället väntar permanent flytt till Vimmerby och engagemang i lokalpolitiken där.

Annons:

Tillsammans med sambon Marie Nicholsson, även hon moderat toppolitiker i Vimmerby kommun, har Jan nyligen köpt hus i Vimmerby, och de har också barn tillsammans.

– Det är familjesituationen som är avgörande för mitt beslut. Jag har suttit i riksdagen i 16 år, så jag känner att det är rätt tid att hitta på något annat nu, berättar han.

– Vimmerby en väldigt trevlig stad. Jämfört med många andra orter av samma storlek är Vimmerby väldigt levande.

Kandiderar till KF

I samband med beskedet om att han inte ställer upp för omval till riksdagen, har Jan R Andersson meddelat att han kommer kandidera till Vimmerby kommunfullmäktige i valet 2022.

– Jag har inga ambitioner att bli kommunalråd, men känner att jag vill engagera mig lokalt. Jag sitter kvar i kommunfullmäktige i Kalmar till 2022, men därefter kommer jag vara skriven och bo i Vimmerby.

Hjärtefrågor

I riksdagen har Jan R Andersson profilerat sig som en av de mest drivande avseende försvarsfrågor. Men hur engagemanget kommer se ut lokalt efter valet nästa år är inte helt klart.

– Jag kan tänka mig att engagera mig i något bolag, men kanske också inom infrastruktur och samhällsplanering – lite mer handfasta frågor, helt enkelt.

Vad känner du främst att du kommer kunna bidra med?

– Som det är i alla politiska församlingar så har vi ganska hög medelålder, så trots mina 50 år kanske jag bidrar till föryngring. Sedan har jag väl samlat på mig lite erfarenhet under åren, och att komma utifrån är nog inte heller så dumt.

Kommer du bli politiker på heltid, eller väntar även andra sysslor i Vimmerby?

– Så långt har jag inte kommit än, men jag har några olika saker som jag funderar på.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt