Annons:

Max Trondlé (MP) rasar mot ny linje till Frankfurt

Miljöpartiet är inte nöjd över beslutet om ny flyglinje till Frankfurt. Foto: Pixabay

Max Trondlé (MP) rasar mot ny linje till Frankfurt

“Ekonomiskt tveksamt och ur klimatsynpunkt fullständigt korkat". Miljöpartisten Max Trondlé menar att beslutet om ny reguljär linje till Frankfurt kommer innebära att det är omöjligt att nå klimatmål. 

Annons:

Det har varit mycket jubel kring nyheterna om en ny reguljär flyglinje till Frankfurt. Men det finns kritik. Och det kommer inte helt oväntat från MP.

– Det är helt fel att starta en ny flyglinje till Frankfurt. Det är ekonomiskt tveksamt med tanke på hur de andra internationella försöken gått, och ur klimatsynpunkt är det fullständigt korkat. Det är i dagsläget helt enkelt inte förenligt med vår ambition om sänkta utsläpp att flyga mer, säger Max Trondlé. 

"Måste trappa upp"

Han menar att den nya linjen kommer innebära att det blir svårt att leva upp till ambitionerna. 

– Vi ligger långt efter i klimatarbetet som det är. Vi måste trappa upp vårt arbete för att nå våra klimatmål och vår andel av Parisavtalet, inte mindre. Den här nya linjen kommer göra det väldigt svårt - om inte omöjligt - för oss att nå våra klimatmål. 

Målet är att flyget ska köra fossilfritt 2030 och el redan 2026, kan inte flyget tvärtom vara ett miljömässigt alternativ?

– Om några år kanske vi har elflyg som kan ta oss kortare sträckor, men inte så långt som Frankfurt. Det kommer dröja. Vi blandar i dagsläget i lite biobränsle i depån i Kalmar, men i väldigt låga nivåer. Att nå 100% kommer också dröja, och dessutom kvarstår höghöjdseffekterna då. Oavsett vilken teknisk lösning man tittar på så tar det några år att komma dit, och vi har inte råd att öka flygandet med fossila bränslen i flera år innan vi börjar minska utsläppen. Vi skjuter oss själva i foten. 

Han är besviken på politikerna i Kalmar.

– Jag kan inte annat än konstatera att de vackra orden och beslutet om klimatnödläge i Kalmar kommun var helt tomma. Det verkar inte finnas någon som helst vilja att backa upp dem med handling.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt