Annons:

  • Bjarne Jönsson var glad att få tävla, men missnöjd med sin segling. Foto: Anders Blank

  • Trångt på bryggan på Långviken under seglingstävlingen. Foto: Anders Blank

Kappsegling i miniformat – nationell tävling i radiosegling

Utanför hopptornet på Långviken var det trångt. Mängder av modellbåtar trängdes i vattnet när tävlingen i radiosegling avgjordes. 

Annons:

Radiosegling växer i landet och det märktes inte minst vid hopptornet på Långviken under helgen. Där trängdes en mängd entusiaster, alla med en kontroll på magen. Men joystick och knappar trimmade de segel, slog om till kryss och hade en febril jakt på vind. 

– Nja det gick inget vidare. Jag är helt enkel kass, men jag är inte så bra på vanlig segling heller, säger Bjarne Jönsson. 

Han kommer från Simrishamn och köpte en Dragonforce, det var i den klassen man tävlade, förra sommaren och är nybörjare. Men i övrigt stämmer han väl in i bilden av en som seglar med modellbåt. De flesta, för att inte säga alla har seglingsbakgrund. De sköter hela seglingen från distans med hjälp av fjärrkontrollen. 

Och att de var tävling gick inte att ta miste. Ibland var det högljudda röster, anklagelser att man snott vind eller inte respekterat väjningsplikt. 

Seglingsledare var Örjan Friberg. Han såg lite trött ut. 

500 målgångar

– Vi har väl haft 20 starter bara i dag. Totalt kommer jag att få kontrollera 500 målgångar, säger han.

Och för den som normalt besöker en konventionell kappsegling, där man ofta får använda kikare för att klura ut resultaten så var detta mer publikvänligt. 

Totalt körs fyra nationella tävlingar varje år i Sverige. Kalmar fick alltså en av dem. Tävlingen arrangerades av Segelsällskapet Vikingarna och Dragon force Sailing Sweden.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt