Annons:

Inför Allsvenskan – Rekordmånga tillträdesförbud i södra Sverige

Rekordmånga supportrar har stängts av inför den Allsvenska premiären. Foto: Bildbyrån

Inför Allsvenskan – Rekordmånga tillträdesförbud i södra Sverige

Nu i helgen startar Allsvenskan. Polisregion Syd har aldrig haft så många individer som har förbjuds se elitfotboll som i år. Men KFFs supportrar klarar sig bra. 

Annons:

Det är stor skillnad mellan klubbarnas fans och hur många av dem som får tillträdesförbud. Inför helgens premiäromgång i Allsvenskan så har Malmö FF 49 supportrar som inte får se Allsvenska fotboll, när det gäller Kalmar är de bara 1 individ. 

Det är snart 20 år sedan lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang tillkom där åklagare beslutar om att personer kan nekas tillträde till elitidrott. Polismyndigheten kan initiera ett ärende men även en idrottsklubb eller specialidrottsförbund.

Ökat kraftigt

Under 2023 hade antalet matcher i svensk elitfotboll med allvarliga ordningsstörningar och allvarliga incidenter ökat kraftigt. Bland annat handlar det om bengalbränning, anlagd eldsvåda och misshandel. Men också supportrar som springer in på plan kan få tillträdesförbud. Vidare skakades säsongsavslutande allsvenska matchen i höstas mellan Malmö FF och Elfsborg på Eleda Stadion i Malmö av omfattande ordningsstörningar.

– För oss inom polisen är tillträdesförbud ett av flera instrument för att komma till rätta med ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang. Tillsammans med övriga aktörer inom idrottsvärlden upprätthålls förbudet för att öka säkerheten och tryggheten på evenemangen, säger biträdande polisområdeschefen i Malmö, Tomas Rosenberg som också är en av de regionala kommenderingscheferna för idrottsevenemang.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt