Annons:

Oxhagsskjutningen: “Mer poliser och ordningsvakter ger motsatt effekt”

Maher Turkie har skapat ett evidensbaserat koncept som med hjälp av föreläsningar, inspiration och motivation leder individen bort från den kriminella vardagen. Foto: Pressbild

Oxhagsskjutningen: “Mer poliser och ordningsvakter ger motsatt effekt”

Politiker vill ha hårdare straff och fler poliser som lösning på kriminaltieteten. Maher Turkie är före detta yrkeskriminell och numera föreläsare, han vill se en annan väg. 

Annons:

Under onsdagskvällen sköts en ung man i benet i Oxhagen. I debatten efteråt har lokala politiker försökt trumfa varandra med förslag om mer övervakning, fler vakter, fler poliser och hårdare straff. 

En som följer händelserna i Kalmar är Maher Turkie. Han har varit kriminell större delen av sitt vuxna liv. Men nu efter r flera års erfarenhet av organiserad brottslighet har han skapat ett evidensbaserat koncept som med hjälp av föreläsningar, inspiration och motivation leder individen bort från den kriminella vardagen.

– Jag läste att man satsar sju miljoner på ordningsvakter och andra åtgärder för att få bukt i Kalmar. Hur tror man att de hjälper? Blir folk lugna av att se uniformerad personal? Jag tror det snarare är tvärtom. 

Kriminaliteten bottnar i rädsla

Han menar att den kriminalitet vi ser i dag beror på rädsla och misstänksamhet. 

– Jag har kontakt med 13-åringar som går omkring med skyddsväst och vapen. De är rädda för vad andra kommer göra mot dem. Det här eskalerar. 

Han gör jämförelse med pandemin. 

– Vad var det som spreds egentligen. Ett virus, ja, men det som spreds snabbare var rädslan. Detta fick människor att hamstra toapapper. Man bär vapen för att man är rädd att andra gör det. 

Han menar också att det är för mycket fokus på rasism och att detta blir kontraproduktivt. 

– Vadå rasism, det är mer främlingsfientlighet i Mellanöstern än här. Det här handlar om att man vill ha lika mycket pengar som den andre, drömmen om ett lugnt svensson liv. 

Du tror heller inte på hårdare straff?

– Forskning från USA visar att det inte hjälper ett dugg. 

Hans lösning handlar istället om att gå in med mjuka värden. Skapa förebilder som rör sig i utsatta områden, som kommunicerar med invånarna skapar trygghet. Arbeta förebyggande.

– Jag vet att Kalmar har haft stenkastning mot ordningsvakter i Norrliden. Vad tror du funkar bäst. Sätta in 20 hårda ordningsvakter eller 5 ledare som rör sig i området, har status. Vi måste stärka individen skapa ett solidariskt samhälle. Det finns upparbetade metoder som fungerar och används av socialtjänsten.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt