Annons:

Företag krävs på pengar av beskyddarligor – Jakob sover i sin butik för att vakta

Hot har skickats till Jakob och flera andra företagare i Kalmar. Foto: Privat

Företag krävs på pengar av beskyddarligor – Jakob sover i sin butik för att vakta

“Vi vill ha 9000 kronor i månaden”, hoten är förtäckta men Jakob tar dem på allvar. Sedan den 26 februari tillbringar han varje natt i sin butik. För att skydda sin egendom. Flera företag har fått hot från beskyddarligor. 

Annons:

– Här har jag min ihoprullade madrass, säger han och visar mig toaletten. Kylskåpet är fyllt så jag slipper vara hungrig, säger han. När jag går in på kontoret tar jag av mig skorna. 

Det finns en stor datorskärm centralt placerad på kontoret. Där kan ha koll på vem som kommer in i butiken och vara beredd. 

Hoten började komma strax efter nyår. I början visste han inte om han skulle ta det som ett skämt eller på allvar. Men sedan blev det fler telefonsamtal, fler meddelande. 

– Jag har jobbat stenhårt i fem år för att få ihop pengar till den här butiken, säger han. Alla mina besparingar finns i verksamheten. Då kan jag inte låta någon bränna ner den eller förstöra den. 

Han berättar att han försökt att försäkra butiken men att inget bolag vill ha honom som kund. Att det är själva verksamheten har bedriver som gör att försäkringsbolag inte vill samarbeta med honom. 

– Jag vet minst 15 andra företag som fått liknande krav. Många är rädda, men jag vet inte om någon av dem betalat. 

De som driver företagen som  fått hot är likt Jakob invandrare. 

Få fall i Kalmar som polisen känner till

 

– Vi har haft något ärende tidigare, men det är inte vanligt. Men vi får inte allt till oss. Det drabbar ofta invandrare och det är inte ovanligt att utpressar landsman, som man vet inte anmäler. Saker som det här måste anmälas och man ska inte betala. Har man gjort det kommer det bara att fortsätta, säger Niko Kalcidis kommunpolis.

Framväxten av parallella samhällen blir allt tydligare. Det finns en utbredd tystnadskultur, brott anmäls inte till polisen, man kanske inte ser anledning, är rädd eller litar inte på myndigheter. Och mycket sker i skuggan av det vanliga lunket i det som många uppfattar ett öppet och inkluderande samhälle. Polisen får också allt svårare att jobba i den här miljön och det finns mängder av förslag om utökade vittnesskydd och ett system med kronvittnen. Men de är än så länge bara förslag. 

Jakob har i alla fall polisanmält händelsen. Dagens Kalmar spårar upp anmälan och hittar den i Växjö för utredning. Rubriceringen är “försök till utpressning”. Anmälan är under utredning men ännu, trots att det snart gått en månad har polisen ännu  inte återkopplat till honom. 

Jakob heter egentligen något annat.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt