Annons:

Ny byggnadsteknik ska minska klimatavtrycket

Kalmar kommun kommer att använda ny teknik för att bygga grunder till fastigheter. Foto: MostPhotos

Ny byggnadsteknik ska minska klimatavtrycket

Istället för betong ska Kalmar kommun arbeta med återvunnet material när det gälller grundläggning av fastigheter. Det blir dyrare men mer klimatvänligt. 

Annons:

 Kommunen kommer att testa den så kallade  koljerngrunden som består av stålreglar med skivor av återvunnet glas mellan. Koljern är dyrare i materialinköp än den traditionella betonggrunden, men tar i gengäld mycket kortare tid för entreprenören att lägga. Totalt sett blir kostnaden därför marginellt högre.

– Det som krävs är en väldigt plan grusbädd. Det får skilja högst 3 millimeter i höjd mellan olika delar på en 250 kvadratmeter stor platta, berättar Simon Gottfridsson, teknisk förvaltare.

Går snabbare än vid traditionell grundläggning

Det krävs alltså en lite större noggrannhet vid underarbetet innan grunden läggs. Grundläggningen är också känsligare för väder, då regn och hårda vindar kan sätta stopp. Men eftersom det inte krävs någon torktid alls, går det ändå snabbare totalt sett. 

– Att det är återvunnet material som kan återvinnas igen är också en väldigt stor fördel. Med koljerngrund minskar vi klimatpåverkan för grundläggning med 50 procent vilket är ett stort kliv framåt i vår strävan efter ett mer hållbart byggande.

Koljerngrund är en av de metoder Kalmar kommun nu testar och utvärderar för att uppnå en klimatneutral byggnation.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt