Annons:

Många 80-plussare saknar fullgott skydd mot covid-19

Många 80-plussare i länet har inte tagit påfyllnadsdosen mot covid-19. Foto: Bildbyrån

Många 80-plussare saknar fullgott skydd mot covid-19

Många över 80 år i Kalmar län saknar ett fullgott skydd mot covid-19. Den rekommenderade påfyllnadsdosen under våren har inte tagits.

Annons:

Det var den 1 mars som Folkhälsomyndigheten släppte nya rekommendationer för vaccinationerna mot covid-19. Under våren rekommenderas de som är 80 år eller äldre, samt boende på säskilt boende, att ta en påfyllnadsdos.

Sedan inför höst- och vintersäsongen rekommenderas ytterligare en påfyllnad.

Berörda i Kalmar län har fått brev med erbjudande om vaccinationen. Fortfarande är det dock en hög andel av dessa som inte tagit sin påfyllnadsdos. Det kan innebära att man har ett minskat skydd mot covid-19. 

–  I den här åldersgruppen har man en ökad risk för ett allvarligt sjukdomsförlopp, därför är det angeläget att ta den här påfyllnadsdosen. Anhöriga kan enkelt hjälpa till att boka en tid för vaccination via 1177.se, då bokningstjänsten inte kräver något inlogg, säger Arsene Nzobandora, ställföreträdande smittskyddsläkare.

Påfyllnadsdoserna kan tas tidigast sex månader efter den senaste dosen. För den som tar sin dos snart kommer det i höst vara möjligt att vaccinera sig mot covid-19 och influensa samtidigt när det är dags för årets andra påfyllnadsdos. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt