Annons:

Finansieringen av moskén är nästan i hamn

Så här är moskén tänkt att se ut. Fotomontage: Muslimska trossamfundet

Finansieringen av moskén är nästan i hamn

Detaljplanen är igång och finansieringen är i stort sett klar. Insamlingen har redan gett drygt tio miljoner kronor. 

Annons:

Det har seglat upp som en av lokalpolitikens hetaste frågor. Planen om att bygga en moské i Norrliden. SD försökte sig på en folkomröstning genom att samla in namnunderskrifter, den misslyckades men nu har Thoralf Alfsson tagit vid och samlar in namn. 

I skuggan av den politiska debatten har kommunen arbetat med en detaljplan och föreningen bakom moskébygget med finansieringen. De har via insamling fått ihop 10,5 miljoner. 

– Det var målet. Men sedan har det tillkommit lite saker i planen som vi ska bygga, det rör sig bland annat om ett cykelgarage, säger Shadi Salame som är ordförande i Muslimska trossamfundet. Sedan vi började har också byggkostnaderna skjutit i höjden. 

Detaljplanen kom i veckan ut på samråd och parallellt kommer föreningen att söka ett bygglov för att snabba på processen. Man räknar med en byggtid på mellan 12-18 månader efter att lovet är klart. 

Det har varit diskussion om internationell finansiering, men Salame garanterar att detta är bara insamlade medel från muslimer i Sverige. 

Är det svårt att vara muslim idag, med tanke på exempelvis terrordådet i Bryssel?

– Det skulle jag inte säga att det är. Vi lever i en väldigt polariserad värld och då är det viktigt att vi samlas runt gemensamma värderingar. Därför har vi ett väldigt gott samarbete med Svenska kyrkan.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt