Annons:

KVINNA I LÄNET DOG AV LÄKEMEDELSKOMBINATION

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

KVINNA I LÄNET DOG AV LÄKEMEDELSKOMBINATION

En kvinna i länet med omfattande vårdkontakter och medicinering avled efter ett hjärtstopp tidigare i år. Det ska ha varit en följd av en blandförgiftning av läkemedel.

Annons:

Kvinnan, som hade haft omfattande vårdkontakter och medicinering till följd av både kroppsliga och psykiatriska diagnoser, fick ett smärtstillande morfinpreparat utskrivet på en vårdcentral i södra länsdelen. 

Enligt lex Maria-anmälan avled kvinnan av ett hjärtstopp samma dag till följd av blandförgiftning med en avslappnad medicin. 

Den 14 november gjordes en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

Vårdcentralen konstaterar i sin utredning att man tidigare hade lyckats minska kvinnans omfattande användning av läkemedel och i journalen var det flaggat för att hon inte skulle få morfinpreparat.

Berodde på en olyckshändelse

Psykiatrin har också gjort en lex Maria-anmälan, varför den privata vårdgivaren valt att göra en internutredning och lämnade yttrande i deras anmälan i samråd. 

"Men för fullständighetens skull skickar vi in en lex Maria från vår sida också", skriver man till IVO.

Enligt utredningen som har gjorts talar allt för att dödsfallet berodde på en olyckshändelse. 

"Rapporten visar en oavsiktlig blandförgiftning av två av patientens läkemedel. Tolkningen av alla fynd talar för en olyckshändelse", skriver man.

Efter den inträffade händelsen har vårdcentralens läkare tagit beslut om att utöka sitt samarbete kring patienter med många läkemedel.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt