Annons:

Han lämnar chefsjobbet i norr – blir ny chef i Kalmar

Anders Pleijel lämnar jobbet som lokalpolisområdeschef i norra länet för motsvarande tjänst i Kalmar/Öland. Foto: Arkivbild

Han lämnar chefsjobbet i norr – blir ny chef i Kalmar

Anders Pleijel har varit lokalpolisområdeschef för Västervik, där sex kommuner ingår, i åtta år. Nu lämnar han snart jobbet – och blir lokalpolisområdeschef för Kalmar/Öland.
– Det blir en ny utmaning och lite annorlunda, säger han.

Annons:

Ett förordnade inom polismyndigheten är på fyra år men går att få förlängt i ytterligare fyra. Det har gjort att Anders Pleijel suttit som lokalpolisområdeschef för Västervik, där förstås Västervik men även Hultsfred och Vimmerby ingår, i hela åtta år. 

Tidigare i år stod det klart att Pleijel behövde söka om sin tjänst, vilket han också tänkte göra. Men polischefen kommer lämna jobbet som chef över de sex kommunerna.

– Det är alltid tråkigt att lämna. Det känns. Jag har trivts väldigt bra med kommunerna och de närmaste gruppcheferna, men var sak har sin tid, säger Anders Pleijel. 

Men det beror inte på att han blivit petad. Snarare tvärtom. Anders Pleijel kommer bli lokalpolisområdeschef för Kalmar/Öland.

– Det känns bra. Jag bor söder om Kalmar och det blir inte lika långt att pendla. Jag har varit i Oskarshamn, Västervik, Växjö och Kalmar, så det har varit mycket åkande.

"Mer organiserad brottslighet"

Hans förordnade i sin nya chefsroll är på fyra år. När han tillträder jobbet är inte helt bestämt.

– Det lär bli någon gång före sommaren. 

Hans nya område, inte minst Kalmar, delar inte riktigt problembild med kommunerna i norra länet.

– Det är lite annorlunda. Här är det mer organiserad brottslighet, det har varit en del skjutningar och i norr är det lite lugnare än så länge. 

Hur kommer du angripa problembilden?

– Det är en tidig fråga. Jag vill sätta mig in i det först, men det handlar om att få bukt på den grova organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin. De kriminella livnär sig på något. Det blir en omställning.

Rekrytering pågår

Anders Pleijel ser många likheter med de två jobben.

– Det blir en ny utmaning och lite annorlunda med en större stad i stället för sex mindre kommuner. Men det är mycket administration som följer med och kommer vara likadant.

Vem som tar över som chef i lokalpolisområde Västervik är ännu inte helt klart.

– Rekrytering pågår, meddelar länets polisområdeschef Patrik Oldin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt