Annons:

Smittskyddsläkarens dystra ord:

Nedslående. "Det är inte läge att tro att allt är som vanligt snart", säger Lisa Labbé Sandelin. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Smittskyddsläkarens dystra ord: "Vi kan inte dansa på borden snart"

Vaccineringen är igång. Det blir lite ljusare för varje dag. Hoppet om ett betydligt mer normalt liv har funnits hos många. Men Lisa Labbé Sandelin är pessimistisk.
– Det är inte så att vi kan dansa på borden snart, säger hon.

Annons:

Under måndagen konstaterades det första fallet av den brittiska mutationen av coronaviruset covid-19 i Kalmar län. Samma dag som det första fallet upptäcktes i grannlänet Kronoberg.

– Vi har gått och väntat på detta, det är ingen överraskning. Det här är säkert första, men inte sista fallet, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Vad betyder det för länet?

– I dagsläget, i just det här fallet, ser det ut som en smittkedja med sex individer och den smittkedjan är bruten. Smittan har inte släppts lös i det här fallet. Man kan se den som avslutad. Men risken är att vi får fler fall och att de här varianterna av viruset letar sig in i känsliga miljöer. 

"Ingen frisedel"

Den senaste tiden har flera mutationer upptäckts av viruset. Dels en brittisk, en sydafrikansk och en brasiliansk.

– Det är samma virus, men med andra egenskaper. Det är inte oväntat att virus ändrar sig lite grann. Det är fortfarande väldigt osäkert, men man misstänker att vissa är mer smittsamma och den brasilianska misstänker man att en tidigare genomgången infektion inte ger skydd för. Det finns inte tillräckligt med data än för att säga något säkert, men det är samma förhållningssätt som tidigare som gäller. Har man varit i de här riskländerna som pekas ut gäller det att vara vaksam och följa de riktlinjer som finns. 

Man ska testa sig för pågående infektion även om man har antikroppar, skriver ni om den brittiska mutationen. Varför?

– Ett antikroppstest är ingen frisedel. Blir du sjuk ändå är det viktigt att provta sig. Det är samma sak som om man blir sjuk fast man är vaccinerad. Då är det jätteintressant att titta på det, för risken finns att det kommer varianter där vaccinet inte har effekt. 

"Deppigt att säga"

Lisa Labbé Sandelin är mer dyster än på länge, säger hon själv.

– På ett sätt är det här ett orosmoln, att de här varianterna hinner sprida sig och få fäste i befolkningen innan vi har ett fullgott skydd från vaccinationerna. Men det är tidigt att säga och utvecklingen följs av alla, såväl Folkhälsomyndigheten som vaccinbolagen. 

Antalet bekräftade fall har varit färre de senaste veckorna, men det går inte att dra några slutsatser av det, menar Labbé Sandelin.

– Det är lite deppigt att säga, men jag är pessimistisk nu. Siffrorna har gått ned och folk kanske tänker, med vaccin och allt, att snart är det här över. Snart kan vi dansa på borden och leva som vanligt. Tyvärr kan det här ta betydligt längre tid. Det kommer nya överraskningar hela tiden. Sifrorna är absolut bättre, men i Kalmar län ligger vi ligger fortfarande över rikssnittet. Jag är pessimistisk i dag, men det gäller att fortsätta följa råden och provta sig. Egentligen har man inte lättat på några restriktioner, det man har gjort är att man har släppt på barnens fritidsaktiviteter, för att de ska kunna må bra.

Hur ska befolkningen orka?

– Det är en bra fråga. Man måste på något sätt tänka att vaccinet ändå ger oss hopp. Även om vi inte vet hur det kommer påverka smittspridningen så är målet på sikt att vaccinationerna ska skydda oss mot svår sjukdom, att belasta sjukvården och död samt bidra till en kraftigt minskad smittspridning i samhället.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt